Fotografiska for Life & Dagens Nyheter | Arabiska Våren

17 December — 28 January, 2014

Arabiska Våren

DN/FFL

Fredagen den 17 december 2010 dränker sig den unge gatuförsäljaren Muhammed Bouazizi i bensin och tänder eld. Platsen är den fattiga småstaden Sidi Bouzid i södra Tunisien. Självbränningen är en förtvivlad protest mot polisens trakasserier, och det ödesdigra klicket från cigarettändaren kommer att förändra arabvärldens nutidshistoria.

bevakat det arabiska uppvaknandet

Hundratusentals tunisier går ut på gatorna och släpper lös sin uppdämda frustration över korruptionen, polisvåldet, arbetslösheten och prishöjningarna. Tunisiens president Ben Ali, som suttit nästan ett kvartssekel på sin post, skräms i landsflykt. Det tunisiska upproret inspirerar människor i grannländerna till nya uppror. Revolten sprids till Egypten, Libyen, Syrien, Bahrain och Jemen. ”Den arabiska våren” är ett faktum.

Dagens Nyheters fotografer har bevakat det arabiska uppvaknandet på plats i händelsernas centrum, från gatuprotester i Tunisien till bombattacker i Syrien. Ibland har det känts som om orden inte räcker till men bilderna från dessa utsända fotografer har alltid kunnat förmedla händelserna och känslorna, och ge dem ett djupare perspektiv – på Kairos gator, i Bahrains bårhus och bland Aleppos bombruiner.

Den arabiska våren fyller nu tre år. Dagens Nyheters fotografer Paul Hansen, Roger Turesson, Anders Hansson och Thomas Karlsson summerar tre år av starka och ibland motstridiga känslor: hopp och förtvivlan, smärta och framtidstro.

 

FOTOGRAFISKA FOR LIFE

Fotografiska For Life är Fotografiskas plattform för projekt vars mål är att uppmärksamma sociala frågor och skapa debatt och påverkan, genom att använda fotografi som medium för att illustrera, informera och inspirera till handling. I denna plattform visar vi fotografi i en kontext som skapar publikt genomslag och inspirerar våra gäster att lära sig mer om frågor som ligger oss varmt om hjärtat.

Fotografiska for Life & Dagens Nyheter | Arabiska Våren