Carbon Looper

Förklädet som binder koldioxid – unikt pilotprojekt på Fotografiska

Det ser ut som ett helt vanligt förkläde. Men är i själva verket framtidens cirkulära teknologi. Från och med nu kommer all serveringspersonal på Fotografiska att bära den nya uppfinningen ”Carbon Looper”: ett förkläde som fångar upp koldioxiden i luften och omvandlar det till näring åt vår hydroponiska odling.

Kläder som fångar upp koldioxid från luften, och sedan släpper ut den som näring för växter, testas nu för första gången av restaurangpersonalen på Fotografiska Stockholm. Som gäst i Fotografiskas restaurang kan du alltså vara med och bidra till en bättre värld – bara genom att andas!

H&M Foundations Planet First-program tillsammans med världsberömda The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) har resulterat i en innovation som kan vara helt revolutionerande när det gäller kampen mot globala koldioxidutsläpp. Pilotprojektet Carbon Looper inleds nu på Fotografiska.

– Den här uppfinningen är ett perfekt match med Fotografiskas övergripande filosofi och det perfekta komplementet till vårt cirkulära kök med fokus på ekologiska och närodlade rätter. Carbon Looper bidrar inte bara till att öka våra gästers medvetenhet kring klimatkrisen utan är också ett inspirerande bevis på all fantastisk forskning som görs, säger Martin Wall, kökschef och planetskötare på Fotografiska Stockholm.

...ett perfekt match med Fotografiskas övergripande filosofi och det perfekta komplementet till vårt cirkulära kök

Förklädet Carbon Looper fångar upp koldioxid i restaurangen, och när restaurangpersonalen slutat för dagen lämnas förklädet i Fotografiskas berömda hydroponiska odling i källaren, som fungerar som en utmärkt CO2-utsläppsanläggning och där koldioxiden kan omvandlas till näring åt alla växter.

– Allt som vi gör i labbet blir användbart först när det hittar sin väg ut ur labbet. Carbon Looper är ett av flera projekt som vi har arbetat med för att se om vi kan uppnå koldioxidneutralitet för textil-, och modeindustrin. Vi kommer att övervaka det här testet på Fotografiska för att se hur vi kan förbättra tekniken och utveckla fler användningsområden för den, säger Edwin Keh, VD på HKRITA.

Christiane Dolva, Strategy Lead på H&M Foundation, säger om samarbetet med Fotografiska Stockholm:

– Vi vill hitta nya lösningar som kan möjliggöra för modeindustrin att bli planetpositiv. Och eftersom förändringen måste ske nu, fokuserar vi på forskning som är otålig och skyndar på för att hitta lösningar. Vårt Planet First-program med HKRITA är ett perfekt exempel på hur vi vill inspirera till förändring i hela branschen genom att presentera bevis på olika koncept. Vi har inte tid för det långsamma eller traditionella, därför vill vi få uppfinningarna ut från labbet så fort som möjligt för att testa dem ute i verkligheten.

Carbon Looper: ett förkläde som fångar upp koldioxiden i luften och omvandlar det till näring åt vår hydroponiska odling.
Fotografiskas hydroponiska odling i källaren.

Så funkar det

Med projektet Carbon Looper behandlas bomullsplagg med aminhaltig lösning som gör att tygets yta fångar upp koldioxid från den omgivande luften. Koldioxiden kan sedan frigöras från tyget genom att värmas till 30-40°C, till exempel i ett växthus, där den naturligt kan tas upp av växterna under fotosyntesen. Mängden CO2 som fångas upp av ett plagg per dag, motsvarar ungefär 1/3 av den mängd som ett träd absorberar per dag. Och efter bara tre ’loop-cykler’ har plagget effektivt klimatneutraliserat sig självt – och börjar istället ha en klimatpositiv effekt. Att förbättra och skala upp denna teknik forskas intensivt parallellt.

Övrig information

Planet First-programmet med Hong Kong Research Institute for Textiles and Apparel (HKRITA), pågår år 2020-2024 och syftar till att hitta teknologier som bidrar till en planetpositiv framtid för mode- och textilbranschen. H&M Foundation donerar 12 miljoner USD, och Hongkongs regerings innovations- och teknologifond matchar denna donation, vilket resulterar i en total beräknad budget på 100 miljoner USD över fem år. Det är ett av de mest ambitiösa initiativen inom modebranschen för att göra en omfattande förändring inom området.

 

Fotografiska är ett av världens främsta museum tillägnat fotografisk konst. Etablerat i Stockholm 2010, med uppdraget att inspirera till en mer medveten värld, har Fotografiska blivit ett hem för inspiration, inkludering och kreativitet. H&M-stiftelsen och Fotografiska Stockholm har en tydlig gemensam nämnare i våra respektive uppdrag – att öka medvetenheten kring klimatfrågor och sociala frågor, och inspirera till positiv förändring. Vi tror på kommunikationens kraft för att uppnå förändring och samarbetar därför i flera projekt för att inspirera och förändra synen på vad som är möjligt.

 

För mer information eller intervjuer om Carbon Looper vänligen kontakta:

Jasmina Sofić, pressansvarig H&M Foundation.

E-post: jasmina.sofic@hmfoundation.com

Bilder för nedladdning och användning