Helgens Schema

PhotoMarket | 26–28.4 2019

Öppettider för PhotoMarket

Fredag 10:00-18:00 | Lördag 10:00-18:00 | Söndag 11:00-15:00

Säkra din plats på Sveriges största fotomässa

För att gå på PhotoMarket köper du en vanlig entrébiljett och biljetten är giltig för en av dagarna.
Är du medlem går du som vanligt in gratis! Passa på att bli medlem så ingår entré till fotomässan hela helgen.

Fredag 26 april kl 11:00–17:00

Var: PhotoMarket Room, plan 0

Inspiration Stage 30 min
with Photographers and Partner Talks

11:00

→ Dead and Alive Project – Klaus Bo
Under 2010/2011 började Klaus arbeta med det som har blivit hans livsarbete - Dead and Alive Project, som dokumenterar dödsritualer och hur vi relaterar till döden runt om i världen. Hittills har han fotograferat dödsritualer och berättelser relaterade till döden i Grönland, Haiti, Guatemala, Filippinerna, Nepal, Indien, Ghana, Madagaskar, Danmark, Indonesien och Israel. Klaus ställer ut sina bilder regelbundet och har vunnit flera utmärkelser för sitt arbete, som bland annat har publicerats i National Geographic.

14:00

→ Animals and Books – Brutus Östling
Sedan debuten 2005 har Brutus Östling givit ut tolv egna fotoböcker. Flertalet har blivit storsäljare, fyra har belönats med WWF:s Pandabokspris för årets bästa naturbok och två av böckerna har nominerats för Augustpriset varav en även vann detsamma. Innan Brutus Östling bytte yrkesbana till fotograferingen var han bokförläggare i tjugofem år. Här berättar han om vad som är speciellt när man fotograferar för och producerar böcker.

15:00

→ Portfolio Natura – Thomas Örn Karlsson / Jan Pedersen
En föreläsningsshow och dialog mellan två skilda fotografer. En bild- och talkshow där publiken får hänga med på en utmanande portfolio review mellan fotograferna där ingen lämnas oberörd. Genom en pingpong-liknande bilddialog går vi på djupet inom vår fotografering, men tar även avstamp i litteratur och annat som påverkar en som arbetande fotograf och vad som driver en inom bildskapandet.

16:00

→ Fota mat med mobilen – Michaela Hamilton
Influencern Michaela Hamilton ska prata om mat - hur man fotar den på budget. Det vill säga, utan professionell kamera eller ljus. Vilka saker kan man använda som finns i hemmet för att få bättre ljus? Hur ska man tänka med ljus, upplägg, vinkel? Vilka appar kan man använda? Hur har man kul med mat?

Kontot astovestory som hon driver tillsammans med Fanny Ekstrand har avstamp i något väldigt emotionellt och de startade kontot hösten 2016 när de båda hade en livskris. De behövde något som lyfte upp tillvaron, det blev matlagning och de började posta all mat de lagade - allt ifrån brunchpannkakor till vardagssoppor och datepasta. Så mycket av livet händer i köket, en plats fylld av liv och historier. Därför är det så tråkigt att göra matlagning till ett nödvändigt ont bara för att man inte föddes med stekpannan i handen. Mat samlar människor och det är precis det som har hänt med A Stove Story - och det är precis så vi alltid vill ha det.

17:00

→ Anime Meo – Ett boksamtal mellan Mia Galde och Linda Bergman
Mia Galde (konstnär) och Linda Bergman (konstnär, skribent och chefredaktör för VERK tidskrift) samtalar om Galdes nya monografi Anime Meo. Bergman har skrivit texterna i boken och kommer med Galde diskutera den kreativa processen och arbetet med boken. Med serien Anime Meo uppvisar Mia Galde att det oväntade och okonventionella i komposition och text, här i form av Galdes självutlämnande och personliga verktitlar, öppnar möjligheter för nya tolkningar av klassiska motiv. För bokens form står Amelie Stenbeck-Ramel.

Fredag 26 april kl 11:00–17:00

Var: F2 Stage, plan 0

Bildens makt

11:00

→ Att göra de osynliga synliga – Åke Ericson
I en tid då vi skapar vår bild av världen främst genom film och fotografi, finns det som inte finns på bild? Under åtta år följde Åke Ericson Romer i tio länder för att synliggöra en av Europas mest utsatta folkgrupper. Projektet har visats som utställning på Fotografiska, och nu har det också blivit bok. Samtal med Göran Segeholm.

13:00

→ Fotografi är vårt förstaspråk – Alison Jackson
“Vi bryr oss inte om ifall bilden är falsk – vi tror på den ändå.” Alison Jackson om sin utställning Truth is dead som visas just nu på Fotografiska.
Moderator: Göran Segeholm

14:00

→ Bilden skapar världen
Hur påverkas vi av bilder och hur vi kan använda bilder för att påverka andra? Deltagande: Jeppe Wikström, förläggare, Jenny Maria Nilsson, skribent, Aida Chehrehgosha, fotograf.
Moderator: Jenny Morelli, chefredaktör Fotografisk Tidskrift.

16:00

→ Varför har bilden så stor makt över känslan? – Professor Emily Holmes
Bilder påverkar inte bara hur vi känner, utan också hur vi tänker. Men varför är det så? Vad säger psykologin?
Moderator: Göran Segeholm

...

Lördag 27 april kl 12:00–16:00

Var: PhotoMarket Room, plan 0

Inspiration Stage 30 min
with artists and Partner Talks

13:00

→ Bird Photography – Brutus Östling
Som fågelfotograf bör jag ligga lågt – rent bokstavligt, inleder Brutus Östling sin föreläsning om konsten att fotografera fåglar och andra djur. Om perspektivet och bakgrundens betydelse. Om att välja position utifrån ljuset. Om vindriktningens centrala betydelse. Och mycket mer.

14:00

→ SM i Fotografi – Therese Asplund
SM i fotografi- Tävlingen för alla Sveriges fotografer

2018 blev "SM i porträttfotografi" istället "SM i fotografi" och öppnade därmed för alla Sveriges fotografer. Här tävlar amatörer och proffs sida vid sida, på samma villkor, och oavsett vilken typ av fotografering som är din specialitet så finns en kategori för dig. Allt från Natur och Dokumentär till Baby och Fine art.

Kom och hör tävlingsansvarig Therese Asplund berätta mer om hur tävlingen går till och få tips på saker att tänka på för att lyckas så bra som möjligt i tävlingen. Eller kom bara för att låta dig inspireras av några av de allra bäst placerade bidragen från förra årets tävling och hör något om varför just dessa bilder tog sig så långt i tävlingen. För vem vet!? Kanske är det just du som ska ta hem första platsen i årets "SM i fotografi"!

15:00

→ Plåta mode med både mobil och systemkamera – Annica Eklund
Annica Eklund är VD:n för Bolon som vågade sadla om och nu jobbar med sin kreativitet som fotograf och influenser. Arbetar tillsammans med sin dotter Linn för kontot @LinnEklund som har 30 000 följare och har även egna @annicaeklundstudio. Passionen är att skapa bilder som berättar en historia med en slags artistisk lekfullhet där mode ofta är den gemensamma nämnaren. Att både använda sig av mobilkameran och systemkameran faller sig naturligt och här ger hon tips om hur du enkelt kan ta ditt mobilfoto ett steg längre. Så utmanar du dig själv genom att arbeta utifrån olika förutsättningar…

16:00

→ Porträtt med äkta känslor – John Hagby
John Hagby har pysslat med fotografi i snart 40 år och ända från början var fotografier av människor det som fascinerade honom mest. Detta har resulterat i att John idag jobbar som porträttfotograf och med flera fina utmärkelser i SM (senaste första plats i kategorin Klassiskt porträtt) och som del av Svenska Landslaget i Fotografi de senaste 3 åren så talar det sitt tydliga språk. John har kontroll på både teknik och känsla när han fotograferar porträtt. 2018 färdigställde John sitt bildprojekt "Brev till mitt yngre jag" som varit en resa på cirka 2 år där han planerat, träffat människor, talat med dem och slutligen fotograferat dem. Trots nästan 40 års erfarenhet av att fotografera människor så fick porträttet ett nytt liv.

"Jag har aldrig varit med om att människor så naket bjudit in mig i så äkta känslor som jag fått äran att avbilda. John berättar om hur idén blev ett projekt som slutligen blev en utställning som porträtterar människor med äkta känslor där teknik och kreativitet får stiga åt sidan" – säger John.

Lördag 27 april kl 11:00–17:00

Var: F2 Stage, plan 0

Den nya fotografen

11:00

→ Från coverband till originalartist – med Jessica Wikström
När Jessica Wikström började arbeta som yrkesfotograf 2010 upptäckte hon att det inte alls var vad hon hade hoppats på. Många av hennes uppdrag gick ut på att hon skulle uppträda som något slags bildens coverband, som imiterade andra men aldrig bidrog med något eget.
Men genom att bara tacka ja till uppdrag som hon kände samspelade med hennes egen personlighet fick hon lusten tillbaka. Och nu kommer kunderna också.

Dessutom: Jessica inte bara pratar, en av åhörarna får också chansen att bli fotograferad av Jessica. Inför publik.
Moderator: Göran Segeholm

13:00

→ När alla är fotografer, så är ingen fotograf – Göran Segeholm
Vad händer med fotografrollen egentligen? Vi konsumerar mer fotografisk bild idag än någonsin tidigare, men samtidigt upplever många fotografer att det blir allt svårare att överleva ekonomiskt. Allt fler bilder som produceras i professionella sammanhang tas av fotografer som varken har utbildning eller träning. Vad betyder det för bildkulturen?

Samt: om det finns en framtidens fotograf, hur skiljer sig den rollen från hur vi traditionellt tänker oss att en fotograf är?

14:00

→ Debattsamtal – framtidens fotograf
Moderator: Jenny Maria Nilsson

Några av deltagarna:

  • Paulina Holmgren, ordförande SFF
  • Jesper Holst, AD, Åkestam Holst
  • Frida Vega Salomonsson, fotograf, driver tidningen Nuda Paper

16:00

→ Workshop: Träna upp din visuella intelligens – Irja Berntson
Sist på lördagen får alla en chans att träna upp sin visuella intelligens. Irja Berntson utmanar invanda spår att tänka visuellt.

...

Söndag 28 april kl 12:00–14:00

Var: PhotoMarket Room, plan 0

Inspiration Stage 30 min
with Artist och Partner Talks

12:00

→ Photography on Instagram – Special Guests

13:00

→ Trekking, Vandringsresor i världen – Claes Grundsten
Claes har valt ut några av sina mest intressanta och vackra bilder från när och fjärran och berättar hur de kom till och hur han tänkte som fotograf. Motiven varierar från storslagna fjäll och svenska skärgårdar till möten med djur och dramatiska äventyr.

Claes Grundsten är välkänd och etablerad som naturfotograf med 50 år bakom kameran. I sina böcker och utställningar skildrar han gärna färder i orörda landskap runt om i världen och svenska fjällen i synnerhet. En av Claes bilder pryder baksidan av vår svenska tusenlapp.

14:00

→ Anime Meo – Mia Galde
Mia Galde berättar om arbetet bakom sin nya bok Anime Meo. Från idé till färdig bok. Tankar kring processen och det färdiga resultatet.

Söndag 28 april kl 11:00–14:00

Var: F2 Stage, plan 0

Bildspelsvisning

11:00

→ Biofoto Stockholm

12:00

→ Stockholm Fotomaraton

13:00

→ 22,000 Fotografer – Nordic

14:00

→ SM i Fotografi

FORTSÄTTER DU ATT SURFA PÅ VÅR WEBBPLATS GODKÄNNER DU ATT COOKIES ANVÄNDS I ENLIGHET MED VÅR INTEGRITETSPOLICY

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close