Fotografiska
Museum of Photography

Öppettider

09:00 - 23:00
09:00 - 23:00
09:00 - 23:00
17:00 - 23:00
09:00 - 22:00
09:00 - 21:00

Sveriges mest inkluderande rätt - skapad av Paul Svensson

Museum - Öppet idag 09:00 ― 23:00

I Det nya medvetna köket serveras Conscious Cuisine, ett kök som ständigt utforskar nya sätt att få fram råvarans alla delars smakpotential. Fotografiskas restaurangteam med Paul Svensson i spetsen fick ett spännande uppdrag - skapa Sveriges mest ätbara och inkluderande meny. Det visade sig att sötpotatis och vindruvor båda är en hit...

Kommunikationsbyrån Rodolfo, för Astma- och Allergiförbundets räkning, har därför skapat Allergismart.se. En helt ny digital mötesplats som syftar till att göra livet lättare för alla med allergier, intoleranser eller som av andra anledningar valt bort vissa födoämnen som till exempel kött. Lanseringen av denna digitala mötesplats gjordes i Fotografiskas Chambré och avnjöts av en mängd matbloggare och matskribenter.

– Vi vill visa hur viktigt det är att alla ska ha möjlighet att äta mat av högsta klass. Men i ett samhälle där allergier och överkänslighet är vanligare än någonsin är det inte helt lätt att hitta rätt utan att göra avkall på smaken. Därför vände vi oss till Paul Svensson, matkreatör på Fotografiska som är berömd för sin inkluderande mat- och smakfilosofi och gav honom och hans team ett uppdrag: Ta fram och skapa en Sveriges mest ätbara och inkluderande rätt baserat på endast ett fåtal råvaror utvalda av Astma- och Allergiförbundet. Något som sedan landade i fyrarättersmeny med Sveriges mest ätbara rätter, berättar Adam Lundberg på Rodolfo.

Vad som är typiskt för Det nya medvetna köket – Conscious Cuisine som vi driver på Fotografiska är nyfikenhet Med vår matkreatör Paul Svensson i spetsen strävar restaurangteamet ständigt efter sätt att utveckla matkoncept utifrån helt nya tankar kring råvarorna. Här skapas inkluderande menyer där alla delar av råvaran alltid används, alla med sin specifika smakpotential – då uppnås en unik kvalité och inget svinn.

I Det nya medvetna köket utforskas och expanderas begreppen om vilka värden mat och dryck faktiskt kan bidra med till oss människor och planeten. Förutom att smaka och lukta gott samt ge en visuell upplevelse. Så givetvis resulterade detta uppdrag i ett spännande utforskande kring hur råvarorna bäst kunde användas.

– I detta uppdrag utgick vi ifrån de av Astma- och Allergiförbundet utvalda råvarorna som flest människor kan äta. Att sätta samman denna meny blev förstås en klockren utmaning för teamet. Det vi kom fram till var att begränsning skapar både nya smaksensationer och en ny form av kreativitet där renheten i råvarans naturliga smak tydligt kommer fram, berättar Paul Svensson.

Resultatet? En svindlande god fyrarätters meny bestående av sötpotatis-rösti, rökt risgrädde, raw-sallad på gurka och zucchini, broccoli och kokossoppa, friterade ris- och dragonbollar med sotad sallad, majsqunioa med rimmad örtgrillad zuccini och solroskärnor, karamelliserad banan rårörda blåbär, kokos och olivgranité, kaffegodis och frysta vindruvor.

Gå in på Astma- och allergiförbundets hemsida och se filmen där Paul Svensson skapar rätterna.

Läs mer på Allergismart.se