Fotografiska
Museum of Photography

Öppettider

09:00 - 01:00
09:00 - 01:00
09:00 - 01:00
17:00 - 23:00
09:00 - 01:00
09:00 - 22:00

Nu är ansökan till Fotografiska Talent 2018 stängd!

Under fyra år i rad har Fotografiska varit skapare av, och stolt hem för, den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi, känd under namnet Höstsalongen. Öppen för alla fotografer – etablerade såväl som amatörer har Fotografiska Höstsalong blivit mer än en plattform där det visades svensk fotografi när den som är bäst. Den har utvecklats till att med sin bredd av olika uttryck, känslor och tekniker vara en utställning som lyhört återspeglar samtidsandan och lyfter fram samhällets viktigaste frågor. Allt från klimatförändringar, människans relation till naturen och nuvarande politiska utmaningar till bildpoesi har fångat Fotografiskas gäster. Sedan 2014 då Höstsalongen först öppnades nästan sju tusen fotografer sökt, något hundratal blivit utvalda av olika namnkunniga jurys och under åren lockat hundratusentals gäster.

Året 2018 blir ett femårsjubileum av Fotografiskas Höstsalong – och den firar vi med en ny version av denna välkända tävlingen, vilken utvecklas tillsammans med själva museet. År 2019 öppnar nämligen Fotografiska två nya museer i världens mest pulserande städer: London och New York, vilket också betyder att plattformen att presentera nya, oupptäckta talanger växer betydligt.

Därför introduceras 2018 Fotografiska Talent. En utställning vilken behåller kärnan av Höstsalongen som en hyllning till Sveriges fotografer, såväl etablerade som amatörer och alla fotointresserade och bosatta i Sverige, men växer som plattform för både svenska och internationella talanger med en resande utställning.

Fotografiska Talent-utställningen öppnar på Fotografiska Stockholm i slutet av september, och delar av den kommer att presenteras på Fotografiska London och Fotografiska New York under 2019, kompletterade med utvalda talanger från länderna där museet har hittat sina nya hem.

Frågor och svar

Vem får ansöka till Fotografiska Talent 2018?
Alla svenska medborgare och personer som är bosatta eller vistas en längre tid i Sverige samt är minst 18 år fyllda är välkomna att söka. I övrigt finns inga begränsningar, du behöver inte vara yrkesverksam som fotograf för att vara med i Fotografiska Talent 2018.

När kan jag ansöka?
Ansökan öppnar fredag den 29 juni stänger söndagen den 15 juli kl. 23:55.

Hur anmäler jag mig?
Till Fotografiska Talent ansöker du genom att ladda upp 1-12 lågupplösta bildfiler via ett ansökningsformulär på Fotografiskas hemsida. Godkända bildfilsformat är jpg, tif, png och gif. Varje bild får vara max 2 MB. I formuläret anger du också dina personuppgifter och skriver en kort text om max 500 tecken exklusive blanksteg om dina bilder eller ditt fotograferande. Denna text kommer att presenteras i utställningen tillsammans med dina fotografier om du blir antagen till Fotografiska Talent 2018. Bredvid varje uppladdad bildfil anger du hur stort just det fotografiet är i verkligheten (med ram), eller den storlek du tänker dig att fotografiet kommer att produceras i om det blir antaget till Fotografiska Talent 2018.
Önskar du ansöka med en installation så går det bra att ladda upp installationsbilder av verket. 
Önskar du ansöka med rörligt material så använd samma ansökningsformulär som om du ansökte med stillbild, men skriv en tydlig hänvisning i textrutan att ditt verk skickas in via www.sprend.com. Ladda sedan upp ditt bidrag på sprend.com och skicka till talentstockholm18@fotografiska.se. Skriv inte ditt namn i filmens fil, då ansökningsförfarandet sker anonymt.


Kostar det något att anmäla sig?
Nej, ansökan är helt kostnadsfri.

Hur många fotografier eller rörliga verk kan jag ansöka med?
1-12 fotografier i format jpg, gif, tif eller png. Varje bildfil får vara max 2 MB stor. Ansöker du med rörliga verk så önskar vi att du skickar max 3 verk.

Finns det något tema att förhålla sig till?
Nej, det är helt fritt.

Vad händer med min ansökan?
När du laddar upp dina bildfiler och information i ansökningsformuläret så samlas allting i en anonym mapp med ett löpnummer. Detta är för att urvalsarbetet sker helt anonymt, juryn vet alltså inte vem fotografen är när de tittar på dina bilder.

Vilka sitter i urvalsjuryn?
Medlemmarna i urvalsjuryn kommer att presenteras inom kort.

När får jag besked om jag är antagen eller inte?
Antagningsbesked kommer att skickas via e-post senast vecka 31.Vad händer om jag blir antagen?
Juryn kan ha valt ett eller flera av dina inskickade verk. När du har fått ett positivt antagningsbesked ordnar du själv produktion av dina verk – print samt ramning eller annan montering. Du kan självklart ansöka med redan färdiga fotografier. Blir du antagen med ett rörligt verk så organiserar Fotografiska tekniken. Alla utvalda verk kommer att visas på Fotografiska Stockholm. Utvalda delar av utställningen som visas på Fotografiska Stockholm följer med när Fotografiska Talent reser till Fotografiska New York och Fotografiska London.

Var kan jag printa mina bilder?
Hos till exempel Crimson eller ProCenter. Du bestämmer själv om och hur du vill rama och/eller montera dina bilder. Valet är ditt! Glöm inte att den slutgiltiga storleken på varje verk måste vara samma som du angett i din ansökan.

Bekostar Fotografiska produktionen av utvalda verk?
Nej, men alla antagna fotografer tilldelas ett produktionsbidrag. Bidraget kan du använda så som du själv önskar. Detta gäller även om du ansöker med ett rörligt verk.

Om jag blir antagen, när ska jag lämna in mina färdiga fotografier till utställningen?
Blir du antagen lämnar du in dina fotografier direkt till oss på Fotografiska under vecka 35. Exakta datum och tider kommer att meddelas längre fram.
Du kan också skicka in dina verk med posten, till egen kostnad, senast vecka 36. 
Rörliga verk lämnas in eller postas som digitala filer på ett usb-minne.
Obs! Dina inlämnade/inskickade fotografier ska vara färdiga att ställas ut. Du kan alltså inte komplettera med ram eller liknande efter inlämningens slutdatum.
Lämnar du inte in dina verk i tid, kommer du tyvärr inte kunna delta i utställningen.

När öppnar utställningen?
Vernissage för Fotografiska Talent är i slutet av september. Mer information kommer att lämnas längre fram.

Är mina fotografier till salu?
Samtliga verk i Fotografiska Talent 2018 är till salu. Du som fotograf bestämmer själv vilket pris dina bilder ska ha (inklusive 25% moms). Vid en eventuell försäljning delas vinsten (försäljningspriset exklusive moms och produktionsbidrag) lika mellan dig och Fotografiska. Har du företag kan du fakturera din ersättning till Fotografiska. Fotografiska kan annars betala ut din ersättning direkt till ditt konto tillsammans med ett kvitto.

Kommer mina fotografier att användas i media?
Genom din anmälan till Fotografiska Talent godkänner du att Fotografiska har tillstånd att utan kostnad använda antagna fotografier som pressbilder i marknadsföringen av Fotografiska Talent på alla plattformar, exempelvis genom publicering på Fotografiskas hemsida, Fotografiskas Instagramkonto och Facebooksida, i tryckt material så som Fotografiskas utställningsfolder och egen tidning, i annons- och marknadsföringsmaterial i relation till utställningen, samt genom fri distribution till press och media. Vid eventuell publicering kommer fotografens namn tydligt att framgå. Fotografiska har rätt att efter utställningens avslut använda pressbilderna i framtida marknadsföring kopplat till Fotografiska Talent.

Får jag tillbaks mina fotografier efter utställningen?
Ja, såvida de inte har sålts förstås. Fotografierna hämtas på Fotografiska efter utställningens slut. Exakta datum och tider meddelas längre fram. Om du inte har möjlighet att hämta dina bilder kan Fotografiska erbjuda post- eller transportmöjlighet mot fraktkostnad enligt marknadspris. Ej upphämtade verk kommer att makuleras. Rörliga verk kommer att raderas från Fotografiskas hårddiskar.

Tips hur du väljer bilder
Gör ett första urval. Skriv gärna ut dem. Välj igen. Skapa en serie, ett tema, eller välj en enstaka bild. Känns det som att du kan stå för ditt urval? Vad vill du berätta? Vad betyder bilderna för dig? Går det att förstå eller tycka om bilden även om man inte var där när den togs? Testa på någon!

Andra frågor?
Mejla oss på talentstockholm18@fotografiska.se, vi kan inte garantera svar inom ämnet om du mejlar någon annan mejladress.