12 MAJ 2023— 17 SEPTEMBER 2023

Alexander Wessely

Kortex

© Alexander Wessely

 

Konstnären Alexander Wessely, som har samarbetat med några av världens största artister, gör nu sin mest omfattande utställning någonsin på Fotografiska. Den 12 maj öppnar dörrarna för Kortex, där Wessely kontrasterar detta långvariga arbete genom att undersöka fenomenet idoldyrkan medmarmorstatyer, videoverk och ljus- och ljudlandskap. Bland annat visas artisten The Weeknd som marmorskulptur och ett unikt ljudverk i samarbete med 070 Shake för första gången

Unikt skapade marmorskulptur

Ett ton marmor, ljuspelare och 270 graders projektion utgör Alexander Wesselys nya utställning Kortex på Fotografiska. Genom sitt arbete med några av världens största musiker har konstnären Alexander Wessely observerat fenomenet idoldyrkan på nära håll. I den nya utställningen Kortex kontrasterar Wessely just detta genom att skala bort lager av samhällskonstruktioner för att exponera mänsklighetens råa, inre kärna. Vad som började som fotografier har genom åren utvecklats till fotoskulpturer och nu marmorskulpturer, unikt skapade för utställningen.

Bland annat visas en marmorskulptur av Abel Tesfaye, även känd som The Weeknd, och ett unikt ljudverk i samarbete med Dani Moon, även känd som 070 Shake, för första gången. Med ett brutalistiskt angreppssätt och flera olika konstuttryck utforskar Wessely det paradoxala förhållandet mellan den upphöjda människan och allmänhetens dyrkan.

Vill skala bort de lager vi människor konstruerar

– När jag för över 10 år sedan inledde mitt arbete med artister såg jag hur de var omgivna av dyrkan och upphöjning. Kortex föddes ur mina växande erfarenheter av de yttre lagren som byggs upp runt dessa mänskliga fenomen. Genom utställningen försöker jag istället att skala bort de lager vi människor konstruerar omkring oss själva och på andra, säger Alexander Wessely.

Unik spännvidd av artistsamarbeten

Alexander Wesselys verk har visats i över 20 länder, från Kungliga Dramaten i Stockholm till Madison Square Garden i New York och som huvudakt på Coachella-festivalen i Kalifornien. Hans unika spännvidd av artistsamarbeten innefattar även kompositören Jacob Mühlrad, koreografen Alexander Ekman och artister som The Weeknd, Swedish House Mafia, Drake och Rihanna.

– Med Kortex vill vi att våra gäster ska få omslutas helt av Wesselys universum och uppslukas av hans skapande där visuella uttryck studsar mot ett suggestivt ljudlandskap. Utställningen består av allt från unik 3D-teknik till marmorskulpturer och Wessely öppnar upp för reflektion och eftertanke genom sina verk. Med den här utställningen utmanar han oss att ifrågasätta våra egna föreställningar och ta oss an en annan syn på fenomenet idoldyrkan, säger Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.

 

Utställningen Kortex pågår på Fotografiska från 12 maj till 17 september 2023.

© Alexander Wessely
© Alexander Wessely

I media

Svenska Dagbladet

Bodde i bil – nu ställer han ut på Fotografiska
Läs mer

Dagens Nyheter

Han skalar av människans yttre lager på Fotografiska
Läs mer

Aftonbladet

Han avbildar The Weeknd i marmor
Läs mer

TV4 Nyhetsmorgon

Bakom idoldyrkan finns bara en människa med rå kärna
Se klipp