Asikkala, Finland, 1992 © Arno Rafael Minkkinen

28 augusti, 2020 — 18 april, 2021

Arno Rafael Minkkinen

Two Hundred Seasons

I utställningen Two Hundred Seasons på Fotografiska, visas verk av Arno Rafael Minkkinen – fotografier tagna mellan 1970 och 2020 på en mängd olika platser i 30 olika länder, bl.a. 30 olika amerikanska stater. Utställningen är varken kronologisk eller retrospektiv. Genom att istället fokusera på det existentiella mänskliga tillståndet genom självporträtt, blir Two Hundred Seasons ett lekfullt möte med en konstnär som undgått kategorisering i fem decennier. Den observanta besökaren kommer lägga märke till att en tunn horisontlinje följer utställningens ytterväggar. Björkar som vajar i vinden, sångfåglar som sjunger, ugglor som hoar och grodor som kväker längs strandlinjen förhöjer sinnesintrycken.

tidlösa och estetiska karaktär

Nu när social distansering blivit det nya normaltillståndet kan det passa bra att ta en paus och reflektera framför ett av Minkkinens självporträtt, där han sömlöst förenar sin kropp med naturens element så att varje bild blir till ett visuellt pussel. Nästan alltid ensam, utan hjälp av assistenter som kan se vad kameran ser och utan någon form av manipulation, förvandlar han någonting så specifikt som en naken kropp i naturen till något universellt. Genom att begränsa sig själv med egendragna gränser strävar han efter att hålla allting likadant – samtidigt blir varje fotografi alltid olika.

Alla hans bilder, från de första verken i början av 1970-talet och fram till idag, har samma tidlösa och estetiska karaktär. Jag känner inte till någon i konsthistorien vars vision och praktik bestått lika ihärdigt och oavbrutet i mer än 50 år. Trots att hans konst kan ses som en del av det konceptuella tillvägagångssätt som anammats av konstnärer som Bruce Nauman, Lucas Samaras och Cindy Sherman, är Minkkinen helt enkelt Minkkinen och står emot alla klassificeringsförsök.

Arno Rafael Minkkinen är ren poesi, och hans samlade verk är en varaktig, samtida hyllning till relationen mellan människan och naturen.

 

Biografi

I mer än 50 år har Arno Rafael Minkkinen använt sig av nakna självporträtt – fotograferade i natur- och stadslandskap – som ett sätt att uttrycka den metafysiska upplevelsen av att befinna sig i världen. Minkkinen föddes i Helsingfors i Finland 1945, och emigrerade till USA 1951. Efter examen från Wagner College började han ta sina självporträtt 1970, medan han arbetade som reklam-copywriter på Madison Avenue.

Kort därefter följde en master-examen i konst från Rhode Island School of Design, där han studerade med Harry Callahan och Aaron Siskind. Minkkinen är professor emeritus i konst vid University of Massachusetts Lowell och lektor vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Helsingfors.

Minkkinen har arbetat internationellt som curator, föreläsare, kursansvarig och essäist. Minkkinens verk har publicerats och ställts ut världen över och återfinns i fler än 75 framstående museum och institutioners samlingar, så som Centre Pompidou och Maison Européenne de la Photographie i Paris, Museum of Modern Art i New York, Museum of Fine Arts i Boston och Houston, High Museum i Atlanta, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Kiasma Museet för nutidskonst i Helsingfors och Moderna Museet i Stockholm.
Minkkinen adlades i Finland 1992 och mottog finska statens konstpris i fotografi 2006, Lucie-priset för enastående gärningar inom konsten 2013, ett John Simon Guggenheim Foundation Fellowship-stipendium 2015 och Pro Finlandia-medaljen 2017.