24 September 2021—16 January 2022

Cooper & Gorfer

Between These Folded Walls, Utopia

Lever vi i en förlorad utopi? Vems utopi har vi i så fall förlorat? I skenet av rådande politiska oroligheter och strömmen av flyktingar och migranter som försöker bygga upp ett nytt liv i Europa riktar konstnärsduon Cooper & Gorfer kameran mot en grupp unga kvinnor, vars liv har påverkats av påtvingad migration, och undersöker vad det innebär att förlora sin identitet. Genom sitt skickliga bildberättande framställer konstnärerna denna nya diaspora som en utopisk teaterscen där de utforskar idén om ett Utopia – hur det ser ut i människors föreställningar och vem som tillåts vara med.

 

Sista dag för utställningen är söndag 16:e januari, då denna utställningsdel stänger kl 21. Övriga utställningar har öppet till kl 23 som vanligt denna dag.

Sarah Cooper, från Pittsburgh i USA, och Nina Gorfer, från Wien i Österrike, bor och verkar i Sverige och har blivit internationellt hyllade för sina visuellt tilltalande reflektioner över kvinnor och deras historier. I den här monumentala porträttserien utforskar Cooper & Gorfer tillvaron för första och andra generationens migranter som har gjort Sverige till sitt hem. Genom att avtäcka de olika lager och symboler som utgör kvinnornas föreställning om sin identitet, sitt hemland och framtiden har duon skapat en spännande labyrint av utopiska visioner. De porträtterade kvinnorna kommer från bland annat Afghanistan, Syrien, Iran och Somalia. Vissa försöker balansera sina familjetrauman mot sin svenska identitet, medan andra kämpar med förlusten av hemlandet och det nya livets alla möjligheter. Deras berättelser vävs fram ur många separata beståndsdelar. I Cooper & Gorfers bilder förstärks detta med hjälp av surrealistiska inslag och trompe-l’oeils av väggar, trädgårdar och ytor. Världen de skapar rymmer element av trädgårdar och klassicistisk europeisk arkitektur som Palazzo Della Civilta Italiana i Rom, textilier från museisamlingar som Victoria & Albert i London och små personliga föremål som tillhör de avbildade kvinnorna.

Den färdiga bildserien ger utrymme åt en traditionellt marginaliserad grupp. I intrikata tablåer visar de fotograferade kvinnorna hur de föreställer sig sina framtida jag. Genom att skapa de här kvinnornas utopier utmanar Cooper & Gorfer utopin som traditionellt filosofiskt och historiskt koncept. De högmättade färgerna och förstärkta omgivningarna ger bilderna en hyperrealistisk kraft och erbjuder en transcendental upplevelse till både subjektet och åskådaren. Utställningen är en visuell dans mellan abstraktion, filosofi och figuration som binder oss samman med oss själva, och med varandra.

Sarah Cooper (född 1974 i USA) och Nina Gorfer (född 1979 i Österrike), har samarbetat sedan 2006 och är baserade i Sverige. Deras verk har visats på bland annat National Museum of Photography i Köpenhamn, NOMA New Orleans Museum of Art, Nuuk Kunstmuseum på Grönland och Fotografiska New York. 2018 tilldelades Cooper & Gorfer den prestigefyllda utmärkelsen Deutscher Fotobuchpreis för sin bok I Know Not These My Hands.

Vi ifrågasatte vilka kulturella symboler och artefakter vi jämför oss med och hur de påverkar vår tid och identitet.

Många av våra verk handlar om att ta makten över sig själv och sitt liv, säger Sarah Cooper. Vi vill att kvinnor ska vara som amasoner; det ska kännas som om de kan förgöra dig med sin blick.

Det finns en otrolig kraft i den här utställningen. Den har tagit oss hem till Sverige igen, och de porträtterade kvinnorna har återförenats med sina självbilder”, säger Cooper. Mot bakgrund av det rådande politiska och humanitära läget blir deras berättelser ännu mer relevanta, berättar Nina Gorfer.

PS. I vår webbshop finns posters med motiv från denna utställning, redo att ge liv åt dina väggar hemma. Givetvis har vi också posters från tidigare utställningar.

© Segal And The Tiger, 2018
© Yellow Roseline, 2020
© Israa With Yellow Boxes, 2020

I Media

Scandinavian Mind

Cooper and Gorfer portray Scandinavian immigrant adaption in new Fotografiska exhibition
Läs mer