16 maj — 03 juni, 2012

David Hodge & Hi-Jin Hodge

Spinning

Spinning är en videoinstallation som undersöker mänskliga relationer genom rörelser. Fyra dansare som spelar upp en spontan känslomässig pjäs har filmats på roterande plattformer. Kameran fångar dansarnas rörelser medan de närmar sig varandra och sedan drar sig tillbaka, snurrande genom en serie av föränderliga förhållanden, inte olikt hur människan beter sig i sin vardag.

Dansarna utagerar ilska, njutning, likgiltighet, eller en enkel förfrågan, som att be någon om en tjänst

Videon är konstruerad av multimediakonstnärerna David Hodge (USA) och Hi-Jin Hodge (Sverige), som bad dansarna förmedla en serie interpersonella utbyten. Till exempel uttrycker en av dansarna kärlek, medan objektet för denna kärlek dansar för att uttrycka att kärleken är platonisk. Dansarna utagerar ilska, njutning, likgiltighet, eller en enkel förfrågan, som att be någon om en tjänst. Dessa förhållanden gestaltas som såväl djupa som triviala, och dansarna är helt fria att med sina kroppar tolka konstnärernas önskemål som de vill. Tillsammans skapar dansarna en komplex mosaik av mänsklig interaktion som omfattar de mänskliga upplevelsernas underliggande känslor.

Videokonstnärerna David Hodge och Hi-Jin Hodge är ett konstnärspar som samarbetar på olika projekt som rör det mänskliga tillståndet. De använder teknologi för att skapa platsspecifika videoinstallationer. Med sin installationskonst vill de väcka en känslomässig respons hos betraktaren. Konstnärerna säger att de ”ser sig om efter sätt att framföra samhörighet, glädje, provokation, stimulering och inspiration.” David Hodge utbildade sig vid Rhode Island School of Design. Hi-Jin Hodge är född i Sydkorea och tog sin examen vid Central Saint Martins College i London. Paret har vid ett flertal tillfällen ställt ut i USA, Skandinavien och Sydkorea och är representerade bland annat i de permanenta samlingarna i Nobelmuseet i Stockholm och UCLA Fowler Museum i Los Angeles, USA.

Curator: Michelle Marie Roy