18 Februari, 2022—12 Juni, 2022

Elizaveta Porodina

окна

Den 18 februari slår Fotografiska upp portarna för vårens stora utställning окна med bilder från fotografen Elizaveta Porodina. Med sina drömlika och bitvis surrealistiska foton har Elizaveta Porodina blivit modevärldens favorit och bjuder nu in den svenska publiken till att ta del av sin suggestiva och mångfacetterade bildvärld.

Modefotografins hetaste stjärna

34-åriga Elizaveta Porodina är en av de hetaste fotograferna inom modefotografin just nu. Hon anlitas av modehus som Dior, Moncler och Carolina Herrera. Elizaveta Porodina är född i Moskva, och flyttade som 12-åring till Tyskland med sin familj. Hon är utbildad psykolog men lockades av att arbeta mer kreativt och blev snabbt ett eftertraktat namn inom fotografin.  Idag bor hon i München, men betraktar världen som sitt hem.

När många fotografer la ner kameran pga arbetsbrist under pandemin valde Elizaveta Porodina en annan väg: Med hjälp av zoom utvecklade hon en egen, ny teknik och stil som många både efterfrågar och efterliknar nu. Elizaveta säger själv att det var den enda vägen att gå för henne: “Att utvecklas och anpassa sig är konstnärens sanna natur.”

Att utvecklas och anpassa sig är konstnärens sanna natur

En surrealistisk och färgstark reflektion

Utställningen окна (som betyder fönster) är en reflektion över fotografen Elizaveta Porodinas senaste år och de bilder som kommit till under den tiden. Hennes bildspråk är surrealistiskt och färgstarkt, drömskt men ibland också skrämmande. Tårar och vatten är återkommande teman. Inspirationen hämtar hon från barndomens Ryssland, konsthistorien, film och religion.

Utställningen öppnar den 18 februari i Stockholm och visas t o m 12 juni 2022. Den kommer sedan gå vidare till Fotografiska Berlin och Fotografiska New York.

© Elizaveta Porodina - Julia Banas, 2021

I Media

DN

”Jobbet håller de dåliga tankarna borta”
Läs mer

TV4 Nyhetsmorgon

”Fysisk distans spelar ingen roll”
Se klipp