28 APRIL 2023 — 23 JULI 2023

Ikram Abdulkadir

I See Home in You

Nu lanserar Fotografiska Emerging Artists – ett initiativ för att lyfta unga, lokala fotografer som med ett unikt bildspråk visar upp sin vardag. Först ut är hyllade Ikram Abdulkadir vars fotografier flyttar in på Fotografiska 28 april med utställningen I See Home in You. 

 

Omslagsbild: I See Home In You ©Ikram Abdulkadir

En ny plattform

Med initiativet Emerging Artists vill Fotografiska ge en plattform åt unga, Sverigebaserade fotografer som är på väg framåt med stormsteg och som med ett unikt bildspråk visar upp sin vardag. Med start i april 2023 kommer en utställningssal i huset att vara vigd åt Emerging Artists med målet att på sikt kunna skapa en mer lokal och inspirerande konstscen tillsammans. 

Först ut är Malmöbaserade Ikram Abdulkadir som har uppmärksammats för sina kärleksfulla och intima porträtt av vänner och familjemedlemmar, bilder som har publicerats i magasin som The Guardian, Vice Arabia, Paletten och uppmärksammats i SVT-programmet Hemmakultur. Utställningen I See Home in You som slår upp dörrarna på Fotografiska den 28 april visar två serier signerade Ikram Abdulkadir: We will meet again in Paradise (2020) och Do you remember the ocean, Abaayo? (2021). 

"Ett kollektivt motstånd"

–  I min konst utforskar jag bland annat det starka bandet som jag har till mina yngre systrar, både familjärt, kulturellt, politiskt, geografiskt och andligt. Många av mina bilder är kärleksförklaringar till dem och en dokumentation av mitt liv genom de nära och kära som jag har omkring mig. Mitt hem är mina systrar, och jag hoppas att de känner samma för mig, säger Ikram Abdulkadir. 

 – Sedan jag började fotografera och skapa har mina systrar varit motiv i mina verk, och på senare tid har jag också börjat inkludera andra familjemedlemmar, vänner och kvinnor som jag kan identifiera mig med; svarta, muslimska kvinnor som lever i Sverige. Mina bilder är också ett slags kollektivt motstånd, ett uttryck för självbekräftelse där vi får avbildas på våra egna villkor. 

Mohamed Mire är utställningsproducent för Emerging Artists-konceptet på Fotografiska och har ägnat många timmar åt att dammsuga landet på talanger. Hans mål är att lyfta fram unga, Sverigebaserade fotografer som med hjälp av sin kamera hjälper oss att förstå hur deras vardag ser ut.  

– Det känns som en viktig uppgift att lyfta fram nästa generations ögon och vi vet att det finns många konstnärer som inte självklart får tillgång till gallerier och museer. Den plattformen vill vi skapa här på Fotografiska. Det vi framför allt letar efter är fotografer som visar en stor potential och som både nutida och framtida generationer kan inspireras av, säger Mohamed Mire.

I See Home in You visas på Fotografiska Stockholm till 23 juli 2023.

I See Home in You ©Ikram Abdulkadir
I See Home in You ©Ikram Abdulkadir

I media

Dagens Nyheter

Ikram Abdulkadir: I mina bilder får muslimska kvinnor avbildas på sina egna villkor
Läs mer

Svenska Dagbladet

Fotografiska lyfter fram unga fotografer
Läs mer