08 juni — 19 augusti, 2012

ePic Moments

Sommarolympiaden, som anordnas vart fjärde år, är världens största sportevenemang sett till antal deltagande länder och idrottare. Detta år firas hundraårsjubileet av sommarolympiaden i Stockholm. För att uppmärksamma detta jubileum visar Fotografiska utställningen ePic Moments; en olympisk historia berättad genom fotografier som skildrar seger, förlust och samhällsförändringar från 1912 fram till idag.

fem olika sektioner

Utställningen är indelad i fem olika sektioner. I den första, Olympic Notables, möter vi legendariska idrottare som Jesse Owens, Nadia Comaneci och Paavo ”Flygande finländaren” Nurmi i fantastiska bilder som skildrar deras väg till seger. Dessa atleter var ofta mer än legendariska: de var dessutom nyskapande inom sina grenar. Minns till exempel Dick Fosbury med sin ”Fosbury Flop”, som för alltid förändrade höjdhoppet efter Olympiaden i Mexico City 1968.

The Swedes visar svenska atleter som alla kommit att definiera sina idrottsgrenar, som Ulrika Knape, Mikael Ljungberg och Carolina Klüft. Flera av dessa idrottare har blivit kändisar i egen rätt, som exempelvis Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren. Smeknamnet kommer av ljudet ”hoa” som han förknippas med från sitt tävlande.

Gender Identity and Equality tar upp frågor om könstester och transgender-atleter, bland annat Keelin Godseys omtvistade rätt att tävla som man. Även kvinnors jämställdhet i de Olympiska Spelen och frågan om könsroller tas upp här.

Sektionen Politics i utställningen skildrar de ödesmättade ögonblick då Olympiaden använts som en plattform för politiska frågor. Heil Hitler-hälsningen vid spelen 1936 i Berlin, men även Tommie Smiths och John Carlos Black Power-hälsning i Mexico City 1968, är historiska händelser som fångats på film.

Other Stories visar människor och händelser som förknippas med de Olympiska Spelen, till exempel Silvia Sommerlath som fångades på bild när hon arbetade som Olympisk värdinna. Vem hade kunnat ana att hon skulle möta och sedermera gifta sig med dåvarande Prins Carl Gustaf och bli drottning av Sverige? I denna sektion visas även den sovjetiske fäktaren Boris Onischenko som blev påkommen med att fuska; och vem kan glömma det drama som nyligen omgärdade Ara Abrahamian, som i ilska kastade ifrån sig sin bronsmedalj?

Dessa bilder är bara ett litet urval av alla de atleter och händelser som har format de Olympiska Spelen, som sedan de återinfördes på baron Pierre de Coubertins initiativ år 1896 har fängslat världen. För närvarande deltar över 200 länder och tusentals idrottare tävlar i Olympiaden. ePic Moments är Fotografiskas hyllning till de Olympiska Spelen och visar över 70 bilder som representerar världens bästa sportfotografi.

Utställningen är producerad av Fotografiska i samarbete med Riksidrottsmuseet.
Curator: Michelle Marie Roy