Christian Tagliavini | The Extraordinary World of Christian Tagliavini

09 Mars — 10 juni, 2018

Christian Tagliavini

The Extraordinary World of Christian Tagliavini

Det finns de som gör kontroll till en konstart i sig. De som styr allt, ner till minsta beståndsdel, och på så sätt skapar unika märkliga världar som lockar fantasin att vakna även hos betraktaren. En sådan konstnär är Christian Tagliavini (1971). Nu aktuell med utställningen The Extraordinary World of Christian Tagliavini på Fotografiska 9 mars-10 juni, med verk som kommit ur behovet av att kunna spara de extraordinära världar som han själv bygger upp från ax till limpa. Verk vilka snarast är en film, i bara en ruta. En utställning som inbjuder betraktaren till att vidga sin egen fantasivärld.

i hans fantasi står det aldrig still

Allt startade med en fascination för fotografi när Tagliavini första gången såg en utställning med den legendariske modefotografen Patrick Demarchelier.

–      Jag blev helt tagen av hans teknik, hur exakt han arbetade. Där och då bestämde jag mig för att börja utforska fotografi som uttrycksform, och sedan har jag bara fortsatt, berättar Christian Tagliavini.

Det blev ett sökande som resulterade i de mest skiftande genrer, allt drivet av Tagliavinis sug efter förändring och process.

–      För mig är det alltid viktigt att fortsätta att utvecklas. Även fast jag ibland blir rasande på mig själv. Varför ska jag prompt ska utsätta mig för nya problem när jag söker mig ut på nya okända vägar? Men saken är den att jag älskar processen som problemlösning innebär, att lyckas med något helt nytt, vare sig det är att skapa en helt unik tapet eller att gå från att jobba klassiskt i trä till supermoderna 3D-printers.

Denne schweizisk-italienske konstnär och fotograf lever och arbetar i södra Schweiz där livet går sin gilla gång. Men i hans fantasi står det aldrig still.

Tagliavini som är skolad i både design och arkitektur skapar utifrån sin speciella mix av hantverksskicklighet och fotografi. Han jobbar ofta i processer där det tar år att färdigställa verken som rör sig i gränslandskapet mellan historia, verklighet och fantasi. Varje detalj i hans verk görs ju unik vare sig det är en tapet i bakgrunden eller en mystisk huvudbonad...

...Inspiration får han från stora berättare som till exempel Jules Verne och renässansmästare. Att nu visa hans extraordinära värld här på Fotografiska är verkligen spännande och gör världen större för oss alla, säger Johan Vikner, Exhibition Manager på Fotografiska.

Känslor är det viktigaste i livet

Den tidigare grafiske designern är idag en mycket respekterad fotograf med sin unika stil där han nu även klivit in i 3D-tekniken och (återigen) bryter helt ny mark genom att kombinera olika apparaturer. En stil där konsthantverksskicklighet, i kombination med konstnärliga visioner i ständig utveckling, mynnar ut i ikoniskt fotografi. Den som en gång sett ett verk av Tagliavini glömmer det aldrig. Sedan spelar det ingen roll om det är en kvinna med vacker och något märkligt lång hals, en dokumentation från Jules Vernes världsomsegling under havet eller ett drömskt landskap. Varje fotografi är som en scen och bär sin egen berättelse, (där betraktaren agerar medskapare.)

För det mest signifikanta kanske är hans förmåga att skapa en unik värld till varje fotografi som alla berättar sin egen historia, en historia som betraktaren själv är ytterst delaktig i att skapa: Vad är det egentligen du betraktar; ett autentiskt porträtt av någon nu levande person eller en fantasiskapelse från en tid som aldrig funnits?

Att fantasin sätts igång hos betraktaren är snarast en del av verket menar Tagliavini.

–      För mig är det viktigt att processen inte är för definierad så att de som ser mina fotografier inte direkt ska veta vad dessa föreställer, eller mina egna tankar kring dem. Istället vill jag väcka andras tankar och framförallt känslor. Känslor är det viktigaste i livet och jag får ofta reaktioner av alla de slag från människor som berörts av mina olika projekt. Många blir rörda och andra illa berörda. För mig spelar det ingen roll, bara det är känslor.

Christian Tagliavini | The Extraordinary World of Christian Tagliavini