Utställning Frank Ockenfels 3 | Fotografiska Stockholm

4 juni—17 oktober 2021

Frank Ockenfels 3

Introspection

Introspection är den amerikanska fotografen Frank Ockenfels 3 (f.1960) största soloutställning någonsin. Den omfattande retrospektiva utställningen spänner över Ockenfels, flera decennier, långa karriär som omfattar över 700 fotografier, målningar och dagboksanteckningar. Bland annat över 448 kändisporträtt: Barack Obama, Helen Mirren och inte minst på David Bowie som Ockenfels arbetade med i 9 år.

Förutom ikoniska porträtt visas också nyproducerade verk som aldrig tidigare ställts ut. Skateboards, tidningspapper och metallskrot har agerat målarduk för konstnärens penslar, pennor och färger. Men främst är kanske Ockenfels ändå känd för sina oförskönade porträtt av hyllade skådespelare, musiker och modeller där stjärnornas lyskraft kontrasteras mot den lite mörka, skeva och taktila framställningen. Urvalet kan liknas vid ett Rorschachtest över konstnärens psyke och ger en intim inblick i hans mångbottnade bildskapande och spänner över flera olika medier.

Genom att experimentera med ljus, optik, fotografi, måleri och collage tänjer Ockenfels på gränserna för vad ett foto eller konstverk kan vara. Genom hans i vissa fall hårdhänta behandling av sina fotografier – med exempelvis saxar, bläck eller kolbitar – förvandlas porträtten. Resultatet blir  intima och ofta provocerande bilder med en inre skönhet som är diffus och svårgreppbar. Ett utmärkande drag för Ockenfels arbete är den suggestiva visuella värld han skapar där allt är lite skevt, men där det samtidigt finns både elegans och närvaro.

Ockenfels fotografier har publicerats i världens mest framstående tidskrifter, använts i annonskampanjer för stora internationella företag och fungerat som albumomslag för berömda musiker.

© Frank Ockenfels 3, NIRVANA 1993, Courtesy Fahey Klein Gallery
© Frank Ockenfels 3, GEORGE CLOONEY 2005, Courtesy Fahey Klein Gallery

I Media

Svenska Dagbladet

Bowies hovfotograf: ”Allt sker i kameran”
Läs mer

Aftonbladet

Frank Ockenfels slutar aldrig jaga ljuset
Läs mer

DI Weekend

Frank Ockenfels - blixtrande i mötet med kändisarna
Läs mer