27 november, 2015 — 21 februari, 2016

Guy Bourdin

Avant-Garde

Med surrealism, bitande humor och ett radikalt nyskapande bildspråk förändrade Guy Bourdin fotografin. Hans arbeten för tidningar och reklamkampanjer bröt mot de estetiska normerna och utmärktes av dramatisk intensitet och oförtröttlig perfektionism. Fotografiska har det stora nöjet att presentera utställningen Avant-Garde med den legendariska fotografen och målaren Guy Bourdin.

Hans fotografiska arbeten sprängde modefotografins gränser

Bourdin blev känd för sina suggestiva berättelser och surrealistiska scener där han förvandlade vardagliga händelser till ovanliga scener som eggade det undermedvetna och satte igång fantasin. Flera generationer fotografer och bildkonstnärer, från Sarah Moon och Märta Thisner till Inez & Vinoodh, har inspirerats av Bourdin. Hans fotografiska arbeten sprängde modefotografins gränser och har positionerat honom inom samtidskonstens kontext.

Bourdin var samtida med Helmut Newton och tillsammans, men från olika estetiska utgångspunkter, gav de modefotografin en helt ny inriktning. Redan med sina första bilder för Vogue Paris 1955 etablerade Bourdin en helt egen och omisskännlig stil och var den förste som lade större vikt vid bilden än vid produkten. Surrealisten och dadaisten Man Ray var en viktig inspirationskälla för Guy Bourdin och deras ömsesidiga beundran och respekt resulterade i att Man Ray skrev introduktionen till en av Bourdins första utställningar.

Han gjorde sensation med reklamkampanjer som serien ”Walking Legs” för skodesignern Charles Jourdan, ett uppdrag han hade i flera decennier. Guy Bourdin tilldelades 1985 franska kulturministeriets utmärkelse Grand Prix National de la Photographie, som han vänligt men bestämt avböjde. 1988 erhöll han priset Infinity Award från International Centre of Photography i New York. Han avled 1991 i sitt hem i Paris. Han blev 62 år. Oklassificerbar, oförutsägbar, mångsidig, bildad, Guy Bourdin förblir en gåta.