Hans Gedda | Nära Ögat | Taube | Fotografiska Stockholm

26 AUGUSTI, 2022—29 JANUARI, 2023

Hans Gedda

Nära Ögat

Hans Gedda simmar aldrig medströms. Den internationellt erkända fotografen från Flen är berömd för sina unika porträtt – Astrid Lindgren, Tove Jansson, Andy Warhol och Nelson Mandela är bara några av dem som har stått framför hans kamera. I höst är han aktuell med utställningen Nära ögat som öppnar på Fotografiska 26 augusti, där de välkända porträtten varvas med hans privata och mer sällan visade fotografier.

 

Nära ögat med Hans Gedda

Hans Gedda fick sin första kamera som 12-åring, och visste omedelbart att det var fotograf han skulle bli. Att ungefär samtidigt få skolläkarens besked om att han var färgblind var inget som stoppade honom. 

Idag är han inte bara en av Sveriges främsta fotografer, utan även internationellt berömd för sina porträtt på Andy Warhol år 1976 och på frihetskämpen Nelson Mandela år 1990. 

Bara några veckor efter fotografens 80-årsdag öppnar den nya utställningen Nära ögat på Fotografiska med över 200 bilder från hans livslånga karriär. Det är intima och avskalade porträtt på några av våra mest kända svenskar, som Astrid Lindgren, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Lena Nyman, Jonas Gardell, drottning Silvia och många fler. 

 

Internationellt berömd

I Nära ögat får vi komma ännu närmre bildskaparen Hans Gedda, bland annat genom att visa många av hans privata fotografier, och genom inspelningar där han berättar om mötena med de han porträtterat. 

– Det blir extra påtagligt som porträttfotograf att livet är väldigt kort. Det känns som två veckor sedan jag fotograferade någon, så har det gått 20 år. Det är många av dem jag saknar, som Tove Jansson, Sara Lidman och Monica Zetterlund. Det var märkligt när man hade bott i lilla Flen och läst om många av dem i skolböckerna, att plötsligt stå öga mot öga med personen och ta en bild. Som Vilhelm Moberg till exempel. Honom var jag ute och festade med en hel kväll, säger Hans Gedda.

För sin bild på Nelson Mandela, som då var nyss frigiven efter 27 år i fängelse, prisades Hans Gedda med den prestigefyllda, internationella utmärkelsen World Press Photo. 

Geniet från Flen

Hans Geddas bilder är i princip alltid i svartvitt, med starka kontraster mellan ljus och mörker, oavsett om det är kungligheter, stora artister, statsministrar eller författare som fotograferats. Med sitt säregna bildspråk har han blivit en ikon för många i foto- och konstvärlden. 

Men trots epitet som “Geniet från Flen” och “Sveriges främsta porträttfotograf” är han själv ödmjuk inför hyllningarna.

– Jag har fotograferat Ingemar Stenmark flera gånger och gillar hans sätt: “De ä bar å åk”. Jag känner så också, jag tar kameran så är det bar å åk. Hoppas att slumpen ska göra det åt en. Människor frågar ”Hur får du fram det inre i människor”, men jag läste en intervju med Giacometti där han fick samma fråga och svarade ”Det inre? Jag har fullt upp med det yttre”. Och det är sanningen alltså, det är inte mer pretentiöst än så, säger Hans Gedda. 

Nelson Mandela © Hans Gedda
Tove Jansson ©Hans Gedda

Känsla av att upplevt något extra

I Nära ögat visas också en mer privat och mer sällan visad sida av Hans Gedda. En del av utställningen kommer att fokusera på hans mer konstnärligt utforskande bilder som sällan visade stilleben, färgsprakande fotografier och kollage. Medan många av porträtten har varit beställningsjobb har det varit viktigt för Hans Gedda att också fortsätta fotografera privat. 

– Det är det rådet jag ger till yngre fotografer: sluta aldrig att ta privata bilder, för då är det slut. Det har jag märkt på jämnåriga kollegor som inte tar några privata bilder utan bara i jobbet. De tar slut, blir ointresserade av att fotografera. Att fotografera privat är det jag roar mig med här ute på landet bland annat. Det kommer ingen Cornelis eller Taube förbi här, så jag får nöja mig med att fotografera dödskallar ute i skogen.

– Jag hoppas ju så klart att de får en känsla av att upplevt något extra, något magiskt helst...

...Eller bara att de känner: ”Det där var ett bländande fotografi av geniet från Flen!”, säger Hans Gedda och skrattar.

Astrid Lindgren © Hans Gedda

I MEDIA

SVENSKA DAGBLADET

Hans Gedda: ”Undrade om jag var i helvetet”
LÄS MER

DAGENS NYHETER

Hans Gedda: ”Jag lever när jag fotograferar”
LÄS MER

VI

Så lurade Hans Gedda Astrid Lindgren
LÄS MER

AFTONBLADET

Hans Gedda: "Jag lever när jag fotograferar"
LÄS MER

FOKUS

Fotografen Hans Gedda: ”Fotoutställningar är skittråkiga”
LÄS MER

FEMINA

Nära ögat – Hans Gedda på Fotografiska i Stockholm
LÄS MER