20 september — 01 december, 2019

Jimmy Nelson

Homage to Humanity

Många av oss upplever en rotlöshet. Men få ägnar sitt liv åt att leta efter en plats att känna sig hemma på – och samtidigt kämpa för att allas våra rötter, mänsklighetens ursprung, inte ska utplånas. Men det gör Jimmy Nelson, som är lika mycket scenograf och regissör av fotografierna han tar i mötet av ursprungsbefolkningarna på sin resa utan slut.

fotograferat unika kulturer på hela vår planet.

I över 20 år har den brittiske fotografen Jimmy Nelson besökt och fotograferat unika kulturer på hela vår planet. Från den Sibiriska tundran till korallöar i Söderhavet har han med innerlig nyfikenhet, värme och respekt mött och skapat kontakt med urbefolkningar som lever i nära symbios med naturen. De som vi har så mycket att lära av, vilket är Nelsons budskap: Vi måste ta vara på deras kunskap och se till att deras kulturer överlever, de som bor på dessa jordens mest isolerade och vackra platser.

– Vi måste både fotografera dem innan de försvinner – och kämpa för att så inte ska ske. Varje stam besitter en unik historia med sin förmåga att i symbios leva tillsammans med djurlivet och naturen, en kompetens som ibland tagit årtusenden att växa fram. Nu är de strax borta om vi alla inte kraftsamlar, och när de försvinner så försvinner allas våra rötter, berättar Jimmy Nelson.

Med utställningen Homage to Humanity på Fotografiska, och i boken med samma titel, tar Nelson hjälp av senaste appteknik för att väcka engagemang. Varje bild i Homage to Humanity är också en film där du som betraktare, genom din smartphone, tas med på en resa rakt in i dessa fantastiska världar. Du är på plats hos Dolgans vars renar springer över smältande isar, du känner marken vibrera under dina fötter i en rituell dans och du står och tittar upp mot en bergstopp där Nelson bett en grupp placera sig för ett fotografi du aldrig kommer att glömma. Stolta står de där, som på en piedestal, värda all respekt. Istället för att leva under ständigt hot av att deras kultur ska utplånas. Vare sig det är under bulldozers, av gruvdrift eller något annat kortsiktigt som ger en monetär vinst åt några få, men för alltid släcker en uråldrig kunskap om hur det går att leva i samklang med naturen istället för att våldföra sig på den.

De cirka 100 bilder som ingår i utställningen besitter alla det speciella uttryck som gjort Jimmy Nelson till den hyllade fotograf, scenograf och regissör han är...

...Han arbetar extremt noggrant med varje bild och kan hålla på i dagar för att uppnå sin vision, den där magiska förtrollande atmosfären som rätt ljus ger. Alltid i starkt och innerligt samarbete med dem han porträtterar, säger Jessica Jarl, utställningsproducent Fotografiska International.

får dig som betraktare att både tjusas, imponeras och beröras över storheten

Appen som används är prisbelönt i Webby Award 2019 och gör det möjligt för alla, oavsett generation eller kultur att få ta del av arbetet bakom utställningen och boken. Ett material som får dig som betraktare att både tjusas, imponeras och beröras över storheten i såväl projektets som dessa utsatta kulturers värde.

Kulturer som Nelson besökte och levde med som liten.

Jag växte upp med en pappa som var geolog och i jobbet reste runt i världen och jag älskade att leva med olika folkslag. Sedan blev jag satt i en stenhård internatskola i England, och sedan dess har jag längtat tillbaka till barndomens möten och känt att jag aldrig riktigt passat in i det vanliga välordnade i-landslivet. Ofta har jag och de jag möter inget gemensamt språk men det finns alltid sätt att hitta fram till varandra, när viljan finns från båda parter. För mig personligen handlar alla dessa resor och fotograferingar även mycket om att jag letar efter en plats som jag skulle kunna känna att jag tillhör.

© Jimmy Nelson, Hakahau, Mount Oave, Ua Pou, The Marquesas Island, French Polynesia 2016