10 oktober — 13 november, 2011

Joanna Rytel

The Seal

Joanna Rytels konstnärskap berör komplexiteten i makt, tabu, porr och genus utan att leverera politiskt korrekta svar. I det nya verket The Seal behandlar Rytel ytterligare ett ämne som man inte pratar om, kvinnor som tror att de kan skada sitt barn i magen.

ifrågasätter manlig heder

Om man kan plågas av tvångstankar under sin graviditet kan man även inbilla sig att man till exempel är en säl, eftersom sälar inte föder någonting dött eller sjukt. Med integritet och det personliga på spel bygger hon en egen värld med sin konst.

Joanna Rytel (f. 1974) är utbildad vid Konstfack 1999-2004 och har efter sin examen presenterat en rad kontroversiella videoverk. Hon har dansat och strippat för djur, hånglat med katter och firat sina glada abortbarns födelsedagar. Hon stormade skönhetstävlingen Fröken Sverige i direktsändning år 2001 vilket ledde till att tävlingen lades ner. Hon avslöjar vitas rasistiska tvångstankar och varför man tänker tankar som man egentligen inte alls vill tänka. Hon filmar när hon åker på blottarturné. Hon ifrågasätter manlig heder genom att ligga med killar som är kompisar med varandra och klär ut sig till prostituerad och erbjuder sexiga män sex men nekar de fula att få köpa.

Rytel har tidigare visat sina verk på bland annat Berlin International Film Festival och Centre Culturel Suedois i Paris.

3 x VIDEO
Fotografiska presenterar stolt 3 x VIDEO, en serie utställningar som var och en presenterar en ung lovande videokonstnär. Klara Källström (2 Sep – 9 Okt), Joanna Rytel (10 Okt – 13 Nov), Johan Wik (14 Nov – 11 Dec)