18 september — 23 november, 2014

Joyce Tenneson

Light Warriors

Joyce Tennesons arbeten präglas av ett sökande efter sitt sanna jag och ett utforskande av mänskliga arketyper. Hon började med självporträtt men övergick till att porträttera andra människor. Hon fortsätter skapa bilder som relaterar till hennes personlighet. Det är vackert och gåtfullt utan att bli insmickrande eller banalt. Nu visar vi en av USA:s mest intressanta fotografer.

hon viker av från våra traditionella föreställningar av vad ett porträtt är

Joyce Tennesons arbetar nästan genomgående med porträtt, men hon viker av från våra traditionella föreställningar av vad ett porträtt är. I några bilder blundar modellerna eller vänder bort blicken, men i de flesta bilder möter vi blickar. Vi kommer nära in på kroppen, som ofta är naken eller enkelt draperad med tyger, neutralt som om Tenneson vill att vi ska möta människan i bilden, kanske möta oss själva. Hon menar att de bästa bilderna påminner om henne själv.

Joyce Tenneson inledde sin fotografiska karriär under 60- och 70-talet med att fotografera sig själv, sina innersta rädslor och drömmar. Under 80-talet övergick hon till att fotografera andra kvinnor och utforska mänskliga arketyper.

I arbetet ”Wise Women” porträtterar Tenneson åldrandets skönhet och visdom. Hon vill sudda ut de negativa attityder som finns kring åldrandet. Åttio kvinnor i åldern 65 till 100 år som utvecklas och blir starkare med åren.

I det efterföljande projektet ”Amazing men”, porträtterar hon äldre män med olika bakgrund, yrken och livsstil. Det är intima porträtt på män som skiljer sig från den stereotypa bilden av manlighet. Det är bilder på långa liv som har format deras kroppar, uttryck och relationer.

Joyce Tenneson har också skildrat växternas liv och former i flera verk.”Trees and the Alchemy of Light” är en symbios mellan människan och naturen. Guldpatinerade landskapsbilder som för tankarna till 1800-talets fotografiska pionjärer. Människorna har ersatts av träd och växter, men hon söker fortfarande efter andliga inslag. Precis som i hennes porträtt på människor försöker hon gestalta livets komplexitet, med alla dess glädjeämnen och tillkommakortanden i en enda bild.

I Tennesons botaniska porträtt får växterna liv, rentav en egen personlighet i verk som ”Flower portraits”, ”Intimacy” och ”Trees”. Växter som omfamnar varandra, söker kontakt och möts i intimitet.

Kritiker har beskrivit Tennesons porträtt som utomjordiska och mystiska. Hennes nyskapande och personliga visuella signatur med känsliga sensuella och mytologiska förtecken har haft stort inflytande på många andra fotografer som försöker finna magiken i Tennesons verk.

”Jag tycker om människor och attraheras av människans olika lager, men jag vill komma under ytan. Jag vill lyfta på slöjor, kika genom ett förstoringsglas för att finna kärnan. Ibland är det pärlan i ett ostron, ibland finns det något taggigt innan du når fram till hjärtat, precis som i en kronärtskocka.” Förklarar Joyce Tenneson.

För Joyce Tenneson är bilderna en livslång process, en inre resa och ett pågående sökande efter sin egen identitet. Hon har funnit svar på några av frågorna som hon har burit på i livet. Men vid 69 års ålder ställer hon fortfarande frågor och undrar hon vem hon är om 25 år.

Tennesons work har visats på hundratals utställningar runt om i världen och hon finns representerad på ett stort antal museer och privata samlingar. Hennes bilder har prytt framsidan på tidningar som Time, Life, Entertainment Weekly, Newsweek, Premiere, Esquire and The New York Times Magazine. Hon är också en mycket eftertraktad porträttfotograf med kunder i Europa, Japan och USA.

Hon har tilldelats ett stort antal priser och stipendier som exempelvis Infinity Award av International Center of Photography (ICP)och Lifetime Achievement Award av Professional Photographers of America.

American Photo Magazine har rankat Tenneson som en av fotohistoriens tio viktigaste och mest inflytelserika kvinnliga fotografer. Hon arbetar och bor i Rockport, Maine, USA.