4 FEBRUARI 2023— 7 MAJ 2023

László Moholy-Nagy

En ny Moholy-Nagy på Fotografiska

I vår visar Fotografiska den banbrytande konstnären László Moholy-Nagy i en unik utställning som ger en helt ny inblick i hans liv och skapande. Light Play riktar ljuset mot fotografen Moholy-Nagy och hans multidisciplinära användning av fotografi och film. Utställningen är skapad i nära samarbete med hans familj, The Moholy-Nagy Foundation.

– Vi är extra glada över att för första gången kunna visa upp flera av Moholy-Nagys verk i större format, något som var hans vision för nästan hundra år sedan, säger barnbarnet Daniel Hug.

Bauhaus-skolan

László Moholy-Nagy (1895-1946) var en banbrytande konstnär och pionjär, en av lärarna på Bauhaus-skolan och än idag världskänd för sina experimentella verk inom allt från målning, skulptur, design och fotografi.

 Light Play är en omfattande utställning av hans verk och fokuserar på fotografen László Moholy-Nagy, bland annat med 68 moderna verk återskapade av negativ från perioden år 1922 till 1945.

Moholy-Nagy hade varit väldigt lycklig...

Moholy-Nagy hade varit väldigt lycklig över att få visa sitt arbete på ett av världens mest nytänkande fotografimuseum och vi är extra glada över att för första gången kunna återskapa och visa upp flera av Moholy-Nagys verk i större format, något som var hans vision för nästan hundra år sedan, säger konstnärens barnbarn Daniel Hug.
I Light Play visas exempel på Moholy-Nagys allra tidigaste experiment med fotomontage, fotogram, personliga bilder från resor i Europa och USA, färgfotografier, sällan visade självporträtt och aldrig tidigare visade bilder av hans skulpturer.

Untitled Photogram (Leaf Catcher), 1925 © Estate of the László Moholy-Nagy a Artists Rights Society

Minimalistiska uttryck

Reproduktionerna från 1920-talet visar tydliga kopplingar till Bauhaus-skolan och dadaismen med minimalistiska uttryck och de geometriska former som Moholy-Nagy ofta arbetade med. I konstnärens fotogram experimenterar han med hjälp av ljus – och Moholy-Nagy uttryckte själv att hans strävan var att ”måla med ljuset”. I sina fotogram ”målar” han silhuettbilder med ljuset genom att placera objekt på ytan av fotokänsligt papper och exponera detta för ljus, något som var helt banbrytande i början av 1900-talet.

Moholy-Nagy är främst känd som målare och skulptör...

men här vill vi rikta ljuset mot honom som bildskapande pionjär och på hur han använde kameran som ett nytt verktyg för sitt skapande, säger Jessica Jarl, Director of Global Exhibitions på Fotografiska.

I framställandet av utställningen har Fotografiska samarbetat nära László Moholy-Nagys familj: dottern Hattula Moholy-Nagy, barnbarnet Daniel Hug och Daniels fru Natalia Hug som alla driver The Moholy-Nagy Foundation. Light Play visas på Fotografiska Stockholm från 4 februari till 7 maj. Utställningen visades på Fotografiska New York våren 2022.

Untitled Photogram Hands 1925-1926 ©Estate of the Laszlo-Moholy-Nagy a Artists Rights Society
Chairs at Margate 1935 © Estate of the Laszlo-Moholy-Nagy a Artists Rights Society