23 maj — 31 augusti, 2014

Lisa Ross

Living Shrines

Den amerikanska fotografen Lisa Ross vandrade på den lilla stigen mitt ute i Taklamakanöknen. Plötsligt uppenbarade sig en rad obekanta föremål tillverkade av grenar, tygstycken, djurskelett och andra föremål. Hon stod framför Uigurernas heliga platser. Under tio år återkom hon årligen för att dokumentera och absorbera känslan av dessa föremål. Det blev hennes egen andliga och kreativa pilgrimsresa.

minnesbilder som representerar en central roll i Uigurernas historia

Uigurerna är en av Kinas 56 officiellt erkända etniska folkgrupper. Genom historien har de efterlämnat bestående avtryck i form av kultur och traditioner. Lisa Ross fotografier är minnesbilder som representerar en central roll i Uigurernas historia, muntliga tradition och kollektiva minne. Varje helig plats markerar ett besök eller en personlig bön: en kvinnas önskan om ett barn, längtan efter ett harmoniskt hem eller botemedel mot sjukdomar.

Trots frånvaron av människor upplever man bilderna som intima porträtt. Det finns en relation mellan de som har skapat verken, som har passerat och som har skött om dem. Det vill jag väcka till liv i mina bilder, har hon berättat. Jag har försökt fånga både skörheten och styrkan i dessa verk.

Den kinesiska regeringen har utsett de uiguriska heliga platserna som ”kulturegendom” för att på så sätt underminera deras religiösa betydelse och identitet som turistattraktioner. Samtidigt finns det också stora intressen att utvinna olja och gas i dessa marker. Det betyder att framtiden är högst oviss. I Lisa Ross bilder lever en rik och unik kulturskatt vidare, de förblir vad de var menade att vara.

Lisa Ross är en New York-baserad fotograf och videokonstnär. Förutom hennes tio år långa projekt i Xinjiang-regionen har hon också arbetat i Nordafrika, Centralasien, Kina, Europa och Azerbajdzjan. Lisa Ross har en MFA i Visual Art från Columbia University och en BA från Sarah Lawrence College, New York. Idag är hon adjungerad professor vid Parsons School of Design i New York.

Hennes verk har visats vid University of California på Berkeley, Rencontres d’ Arles Foto Festival, The Rubin Museum of Art i New York, University of London, Brunei Gallery och La Vielle Charité i Marseille. Verken finns också i boken ”Living Shrines of Uyghur China”.