Martin Bogren | Lowlands

02 september — 04 december, 2011

Martin Bogren

Lowlands

Det var här jag växte upp. När jag var barn längtade jag härifrån. Till något som var större, något som var mer. Byn var begränsande och världen där utanför ett väntande äventyr. Jag har återvänt hit nu. Med kameran som ursäkt – för att söka efter minnen. För att förstå den längtan bort som jag kände under uppväxten.
– Martin Bogren

 

en bildberättelse som spelar mellan dokumentärt, drömskt och högst personligt

I Martin Bogrens Lowlands möter vi en bildberättelse som spelar mellan dokumentärt, drömskt och högst personligt. Under flera år återvände Bogren till sin barndomsby i Skåne och i de subjektiva skildringarna möter vi Bogrens minnen, men även de människor som fortfarande lever kvar i byn. Bogrens svartvita bilder framkallar en känsla av att kliva in i en annan värld där tiden tycks ha stått stilla.

Flertalet fotografer har tidigare dokumenterat svenska byar och dess invånare, bland andra Sune Jonsson (1930-2009). Jonssons fotografier ses idag som mycket viktiga tidsdokument då de i ett samhälle som hela tiden förändras fångar oss människor såsom vi är. Behovet av att dokumentera platser är en central del inom fotografins historia, och att bearbeta något genom att återvända sträcker sig utanför fotografiets ramar.

Bogrens fotografier är mer subjektiva än Jonssons, men båda skildrar byarna och dess invånare med kärlek och utan fotografens bilder kan man nästan påstå att vi inte hade vetat om dessa byars existens.

Förhållandet till platsen där man vuxit upp är ofta delad och det finns en sorts ambivalens. Antingen saknar man sin hemstad, eller så gör man allt för att aldrig återvända. Vi minns ofta vår uppväxt både med goda och dåliga minnen dock är vår uppväxt en del av det vi är idag och den har format oss alla.

 

Martin Bogren

Martin Bogren (f. 1967) är uppvuxen i Skåne och är numera bosatt i Malmö. Hans fotografier har tidigare ställts ut i Skandinavien, USA, Frankrike, Polen och Italien.

Tidigare bildserier är Ocean (2008) som fick ett hedersomnämnande av Svenska Fotobokspriset 2009. Bogren har även erhållit flertalet priser och omnämnanden i internationella fotografiska sammanhang. Bogren finns representerad bland annat vid Oregon Art Museum, Portland, USA och i andra privata och publika samlingar.

-Curator Maria Patomella