19 Mars — 07 juni, 2015

Martin Parr

Souvenir

I Martin Parrs projekt Common Sense finns en bild på en volymknapp. Den kan illustrera Martin Parrs konstnärskap. Han skruvar upp volymen för att skildra en värld där det inte finns några gränser för hur mycket vi exploaterar och konsumerar, oavsett om det är materiella ting eller artificiella upplevelser. Med humor och överstyrda färgexplosioner ifrågasätter Martin Parr vår tids överkonsumtion.

kritiserad för hur han skildrade det engelska samhället

Redan som liten intresserade sig Martin Parr för fotografi, uppmuntrad av sin farfar som var en hängiven amatörfotograf. Han studerade fotografi på Manchester Polytechnic de tre första åren på sjuttiotalet. I början karriären arbetade han i svartvitt, men övergick snart till att fotografera i färg inspirerad av amerikanska fotografer som Joel Meyerowitz, William Eggleston och Stephen Shore. Även den engelske fotografen John Hindes vykort från sjuttiotalet med sina nostalgiskt mättade färger gjorde stort intryck på en ung Martin Parr.

1994 blev Martin Parr medlem i den berömda bildbyrån Magnum trots att de mer konservativa fotograferna ställde sig högst tveksamma till hans inträde. – Det är ingen hemlighet, men jag röstades in med 66,6 procent och inom politiken är det en jordskredsseger, säger han själv skämtsamt.

Martin Parr blev snabbt uppmärksammad och samtidigt kritiserad för hur han skildrade det engelska samhället. Och för att exploatera människor. Han håller delvis med. – All fotografi där det finns människor med på bild är en slags exploatering och mina bilder är inget undantag, men världen skulle vara tråkigare om man införde fotoförbud på offentliga platser.

Martin Parr ser sina bilder som en dokusåpa där han väntar på att de rätta skådespelarna ska dyka upp. De senaste åren har han dock fokuserat mer på detaljer, en fördel är att människor inte uppmärksammar vad han håller på med.

Han är träffsäker i sina betraktelser hur vi konsumerar, hur vi lever och vad vi värderar. Martin Parr skruvar det ytterligare. Han söker nationella särdrag och internationella fenomen. På sätt och vis är Martin Parr en politisk fotograf som visar på de extrema skillnader som finns i världen. Han ser sig själv som en socialt engagerad fotograf som befinner sig i konsumtionssamhällets frontlinje. Hans vapen är kritik, förförelse och humor.

Han struntar fullkomligt i den traditionella indelning som finns inom den fotografiska världen utan arbetar gränslöst med teman som blir till konstfotografi, utställningar, böcker. Men även modereportage. Först var det italienska modemagasinet Amica för femton år sedan. Idag gör han fyra, fem modeuppdrag varje år. Samtidigt undersöker han tanken att göra mode mer trovärdigt. Genom att arbeta med modeller som han träffar på gatan försöker han skapa modereportage som inte uppfattas som mode.

En väsentlig del av Martin Parrs konstnärskap är böcker. Han har producerat ett sjuttiotal egna böcker och medverkat som redaktör och skrivit förord i en rad andra fotoböcker. Tillsammans med fotohistorikern och kulturskribenten Gerry Badger har han producerat tre tunga volymer om fotoböcker. Utan tvekan har Martin Parr medverkat till att fotoboken fått den betydelsefulla position som den har idag. – Att underskatta fotobokens betydelse inom fotografin är inget mindre än kriminellt, menar Parr.

När vi har sett Martin Parrs bilder ser vi dem om och om igen i vårt dagliga liv och ser oss själva i dem. Det humoristiska anslaget får oss att skratta igenkännande på ett befriande sätt. Han visar oss det bekanta, men på ett helt nytt sätt. Om skrattet emellanåt fastnar i halsen har han lyckats.

Utställningen ”Souvenir” visar en bred retrospektiv bild av Martin Parrs färgbilder och karriär med över 400 bilder, från 1985 och badbilderna i projektet ”Last Resort” till ett av hans senaste projekt ”Dance” som han avslutade 2011.

 

Ett biografiskt urval

Martin Parr föddes 1952 i Epsom, Surrey. Han har haft ett otal utställningar runt om i världen. 2002 invigdes en retrospektiv utställning initierad av Barbican Art Gallery och the National Media Museum i London som sedan turnerade i Europa under fem års tid.2004 utsågs han till Professor of Photography på ”The University of Wales Newport campus”. Samma år var han Guest Artistic Director för världens kanske mest betydelsefulla fotofestival ”Rencontres D’Arles”. 2006 tilldelades han ”the Erich Salomon Prize”. Två år senare kurerade han ”the New Typologies exhibition” i samband med ”New York Photo Festival”. Samma år invigdes den omfattande utställningen ”Parrworld” med hans egna samlingar av vykort, föremål, fotografier, fotoböcker och egna bilder. Utställningen turnerade under de två kommande åren i Europa. Dessutom tilldelades han ”Baume et Mercier Award” under ”PhotoEspana”. 2010 kurerade han ”the Brighton Photo Biennal”. De senaste åren har han arbetat med att dokumentera The Black Country, ett område i English West Midlands. Parallellt med ständiga utställningar och projekt, har han arbetat med egna och andras fotoböcker bland annat trilogin ”the History of the Photobook”.

Copyright: Martin Parr / Magnum Photos