4 FEBRUARY 2023— 7 MAY 2023

Mohau Modisakeng & Yang Yongliang

Passage & Glows in the Arctic

I vår visar Fotografiska två uppmärksammade videoverk: Glows in the Arctic av den New York-baserade kinesiska konstnären Yang Yongliang och Passage av den sydafrikanska konstnären Mohau Modisakeng.

storslagna videoverk

I februari slår Fotografiska Stockholm upp dörrarna för två storslagna videoverk. Det första, Glows in the Arctic, är ett verk av den New York-baserade kinesiske konstnären Yang Yongliang, som han skapade från 2020 till 2022 under coronapandemin. Verket inspirerades av en tid i isolering, där länder blev mer separerade än någonsin. Yongliang, som lever sitt liv både i New York och i Shanghai, har upplevt hur pandemin påverkade människorna på de olika platserna.

olika kontinenter

Glow in the Artic visar urbana miljöer från olika kontinenter, från platser som New York, Shanghai, Hong Kong, Paris, London och Tokyo, och hur de förändras till följd av en lockdown. Yongliangs unika bildspråk karaktäriseras av det digitala landskapsmåleriet och hans färdigheter har utvecklats i takt med den digitala bildbehandlingstekniken.

militariseringen av samhälle

I samma utställningssal visas ett videoverk av den sydafrikanska konstnären Mohau Modisakeng, som bor och arbetar mellan Johannesburg och Kapstaden, för andra gången. Hans arbeten berör ämnen som ras, militariseringen av samhället och de djupa klyftorna i post-apartheidens Sydafrika. Videoverket Passage berättar om de många människor som har kommit till eller lämnat Sydafrika genom människohandel. I Passage får vattenflödet, lika livgivande som dödligt, symbolisera människorna och deras resa.

Passage 1 2017. Courtesy Mohau Modisakeng ,WHATIFTHEWORLD and Gallery Ron Mandos.

Utställningen med Glows in the Arctic och Passage visas på Fotografiska Stockholm från 4 februari till 7 maj.