Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago | Northern Women Chanel | Fotografiska Stockholm

01 juli — 18 september, 2011

Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago

Northern Women in CHANEL

Modefotografin har kanske som ingen annan genre fångat sin tidsanda. I bildsviten Northern Women in CHANEL har fotografen Peter Farago och stylisten Ingela Klemetz-Farago förverkligat drömmen om att fotografera klassiska CHANEL-kreationer.

inspirationen är hämtad från opera, film, dans och konst

Arbetet med serien inleddes under 2010 i ett nära samarbete med CHANEL där Farago fick välja kreationer från husets kollektioner från 1920-talet fram till idag. Flertalet av Nordens och Baltikums internationellt erkända modeller bland andra Freja Beha Erichsen, Helena Christensen, Iselin Steiro, Edita Vilkeviciute, Sigrid Ågren, Suvi Koponen, Kirsi Phyronen, Carmen Kass, Siri Tollerod och Caroline Winberg är delaktiga i projektet och varje klädkreation och miljö valdes ut specifikt för varje modell.

Vi möter en modern, samtida iscensättning av de klassiska klädkreationerna. Faragos personliga stil är starkt framträdande i bilderna och inspirationen är hämtad från opera, film, dans och konst. Ett eget universum skapas där varje bildserie blir en egen modesaga. I bilderna möts det nordiska och det franska. Det blir ett intressant möte när tidlösa kläder möter en melankolisk stämning i en karg skandinavisk natur.

Peter Farago, född i Ungern, började fotografera redan vid fyra års ålder. Han har bland annat gjort flertalet omslag för ryska Vouge. Ingela Klemetz-Farago har en bakgrund inom musikindustrin men övergick till att helt arbeta som stylist tillsammans med maken Peter Farago. Paret är verksamma i Stockholm, New York och Paris.

Mademoiselle Chanel (1883-1971) var en av det förra seklets mest inflytelserika modekreatörer. Hennes livsverk är omfattande men kanske främst är hon känd för sitt sätt att gå emot normer och traditioner. Hon skapade lediga kläder för kvinnor, där byxor kom att bli ett lika givet plagg för kvinnor som för män. Idag för Karl Lagerfeld hennes modenamn vidare.