30 januari — 23 februari, 2014

Pieter ten Hoopen

Vittnesmål från Norra Kaukasus

Vinter-OS 2014 som börjar den 7 februari avgörs delvis i Kaukasus i närheten av Sotji i Ryssland. I samma bergskedja ligger också Nordkaukasus, platsen för Europas blodigaste konflikt. Efter Sovjetunionens fall har två förödande krig utkämpats i republiken Tjetjenien, vilket resulterat i att våldet spridits över hela regionen. De militära operationerna upphörde officiellt 2009 men ändå har cirka 700 människor mördats det senaste året i detta lilla, mångetniska och mångreligiösa hörn av Ryssland.

stillbilder som rör sig mellan fotojournalistik och konst

Kriget som ursprungligen handlade om frigörelse från Ryssland har utvecklats till en religiös konflikt med det radikala islam i centrum. I republiken Dagestan, där terrorismen och våldet frodas, slåss jihadister mot regeringsstyrkor. Kampen mot terrorismen har ofta använts som förevändning för statens inblandning i mord, kidnappningar, tortyr och förföljelse av troende muslimer. Konflikten har dessutom underblåsts av utbredd korruption, laglöshet och brott som inte lagförs. Under 2009 mördades ett stort antal människorättsaktivister i Nordkaukasus. Det civila samhället i Tjetjenien dog tillsammans med den mördade människorättskämpen Natalia Estemirova.

Pieter ten Hoopen, vinnare av World Press Photo Award och med erfarenhet från länder som Kongo, Afghanistan och Colombia, ger en personlig bild av konflikten i Nordkaukasus i en kortfilm och i stillbilder som rör sig mellan fotojournalistik och konst. Tillsammans med Inna Bukshtynovich från Civil Rights Defenders har Pieter ten Hoopen besökt Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien i Nordkaukasus för att dokumentera de grova överträdelserna mot mänskliga rättigheter som äger rum där och återge offrens historier återberättade av överlevande familjemedlemmar.

Detta är endast ett fåtal av de många tusen övergreppen mot mänskliga rättigheter i Nordkaukasus. Offren kommer från alla samhällsskikt: läkare och fabriksarbetare, tonåringar och pensionärer, religiösa och sekulära, kvinnor och män – våldet slår över alla sociala gränser. Vi ser den makabra absurditeten i denna del av Ryssland på strandpromenaden i Dagestans huvudstad Machatjkala, där fiskare sitter och tittar på sina metspön och flöten som guppar i det blåa Kaspiska havet, medan ett ungt par med ett nyfött barn tar en kvällspromenad längst stranden. På vägen passerar de en affär med en skylt där det står: ”Skottsäkra kläder”.

Inna Bukshtynovich, Civil Rights Defenders

 

Fotografiska For Life

Fotografiska For Life är Fotografiskas plattform för projekt vars mål är att uppmärksamma sociala frågor och skapa debatt och påverkan, genom att använda fotografi som medium för att illustrera, informera och inspirera till handling. I denna plattform visar vi fotografi i en kontext som skapar publikt genomslag och inspirerar våra gäster att lära sig mer om frågor som ligger oss varmt om hjärtat.

Utställningen innehåller bilder som kan vara skrämmande.