Refik Anadol | Latent History | Fotografiska Stockholm

06 juli — 25 augusti, 2019

Refik Anadol

Latent History

Refik Anadols Latent History tar betraktaren med på en resa genom ett lika vackert som tankeväckande verk projicerat på den 55 meter långa och 3,5 meter höga bildskärmen i Fotografiskas stora sal. En aldrig tidigare skådad bild av Stockholm, sett ur datorernas perspektiv genom algoritmer avtäcks historia dold i gamla arkiv och fotografier från 150 år tillbaka.

ge dem ett liv IRL

Tänk dig att ta abstrakta dataströmmar och göra verklighet av dem. Att samla ihop en enorm massa digital information från olika databanker, tolka dem konstnärligt och ge dem ett liv IRL, samt visa på alternativa skeenden som aldrig blev av.

Dessutom göra detta så vackert och starkt att olika heta platser och världens städer står i kö för att du med din unika stil ska “fånga deras själ”. Så är det för Refik Anadol. Född 1985 i Istanbul Turkiet och flerfaldigt prisbelönad konstnär, designer och regissör som arbetar med platsspecifika, digitala visuella konstverk som bygger på insamling och tolkning av data och dataströmmar.

Den digitala revolutionen kommer fortsätta att påverka oss i en omfattning vi har svårt att greppa...

Så mycket inom så många områden blir för första gången och bryter helt ny mark. Som nu att göra konst utifrån maskinernas vision, en slags resa i tid och rum som tolkar vad som skett och skapar scenerier om vad som kunde ha hänt, berättar Refik Anadol.

Refik Anadol | Latent History | Fotografiska Stockholm