01 juni — 30 september, 2012

Sally Mann

A Matter of Time

Utställningen A Matter of Time sträcker sig över närmare fem decenniers produktion. Sally Mann har i sitt konstnärskap skildrat sina barn och sina djur, sin omgivning, med döden som ett övergripande tema.

dödligheten ställs intill odödligheten

I Proud Flesh (2004-2009) skapade hon ömsinta porträtt av sin make som lider av en nedbrytande muskelsjukdom. I Body Farm – en plats i Tennessee där människokroppar ligger utspridda för att förmultna, dokumenterade hon döda kroppar.

I Self-Portrait (2012) skapar hon måleriska och i det närmaste abstrakta bilder, där dödligheten ställs intill odödligheten. Men genom alla sina ämnen har Mann varit sitt huvudtema troget: att utforska livets förgängliga natur.

Sally Mann föddes 1951 i Lexington, Virginia och växte upp i en konstnärlig och liberal familj på landet i den religiösa Södern. Mann började fotografera på high school och fortsatte på universitetet, där hon tog en masterexamen i kreativt skrivande.

Sally Manns konst har haft stort inflytande ända sedan hennes första separatutställning 1977 på Corcoran Gallery of Art, Washington D.C.

At Twelve: Portraits of Young Women från 1988 är en studie av den sköra förvandling som unga flickor genomgår i övergången från barndom till ungdom. Serien Immediate Family (1984-1991), där hon skildrade sina barns vardag, väckte kontrovers bland den religiösa högern i det så kallade kulturkriget i USA under det tidiga 1990-talet men togs väl emot av konstkritikerna.

Under senare år har Sally Mann riktat den stora och oförutsägbara kameran mot sig själv och tagit självporträtt som på ett finkänsligt och vackert sätt pendlar mellan dödlighet och odödlighet. För den här utställningen har Sally Mann skapat 20 individuella porträtt som tillsammans berättar en egen historia.

Utställningen A Matter of Time visar den målmedvetenhet med vilken Sally Mann skapar bilder som förvisso utgår ifrån hennes egen närhet, men som fortfarande berör universella, globala frågor. Hennes teman lyfter fram djupgående motsägelser som vi ofta helst inte vill kännas vid, men på ett elegant och subtilt sätt. Sally Manns gåva är hon förmår ställa de stora frågorna och besvara dem med skönhet.

Curators: Maria Patomella, Anette Skuggedal och Ellen K Willas.

Utställningen är producerad av Fotografiska i samarbete med konstnären och Gagosian Gallery, New York.