Utställning Meeting Sofie | Snezhana von Büdingen | Fotografiska Stockholm

19 februari—19 september 2021

Snezhana von Büdingen

Meeting Sofie

Snezhana von Büdingen (född 1983 i ryska Perm), är en rysk/tysk fotograf verksam i Tyskland. I den prisade bildserien Meeting Sofie från 2017 får vi möta Sofie, en 18-årig tjej som just gått ut skolan.

Sofie bor med sin familj på en 1500-tals gård i den lilla byn Eilenstedt i Tyskland. Hennes föräldrar är antikhandlare och deras hem är som en antik skattkista, det är som att befinna sig i en svunnen värld. Sofies liv här är på många sätt ett typiskt tonårsliv med sina typiska toppar och dalar – den första kärleken, den första hjärtesorgen. Genom Snezhanas kameralins får vi följa Sofie här. Hennes vardag, genom den jobbiga och samtidigt vackra och spännande fasen som vi alla går igenom när vi plötsligt ska bli vuxna.

Sofie föddes hemma på familjens gård på julafton 1998. Det var först tre veckor senare under en rutinkontroll hos läkaren som hennes mamma Barbara fick veta att Sofie har Downs syndrom.

Genom projektet har Snezhana och Sofie också blivit nära vänner. De håller kontakten, och de fortsätter arbeta ihop. Med Meeting Sofie vill de inte bara visa det vackra i att vara “annorlunda”, utan också bidra till ökad acceptans och inkludering. Låta oss lära känna Sofie, hennes liv och hennes magiska värld.

Snezhana von Büdingen har studerat kommunikationsvetenskap med inriktning på journalistik vid högskolan i Osnabrück. Mellan 2013 och 2016 studerade hon fotografi vid Kölns fotoakademi. I sitt arbete fokuserar hon ofta på sociala frågor genom personporträtt . Hennes bilder har publicerats i tidskrifter som TIME, Polka, Der Spiegel, 6MOIS med flera.

© Sofie and Barbara, 2019
© Sofie with cigarette, 2018