Sofia Ek | The Minefield Girl

01 februari — 18 februari, 2018

Sofia Ek

The Minefield Girl

Sofia Eks audiovisuella The Minefield Girl öppnar nu på Fotografiska. Samtidigt har Ek skapat en helhetsupplevelse för mobilanvändare på dagens digitala bokscen. Berättelsen handlar om hennes tid som ung kvinna då hon gjorde affärer i Gaddafis Libyen.

en fantastisk lyssningsupplevelse

Sofia Eks digitala installation på Fotografiska visar upp den audiovisuella bokens koncept, med såväl konst som ljud och teknik. I samarbete med Blackdove (en plattform för digital konst) har Ek gett 18 samtidskonstnärer i uppdrag att skapa varsitt rörligt konstverk som tolkar varsitt kapitel i hennes bok. Resultatet är en fantastisk lyssningsupplevelse som skapar en visuell kontext mellan lyssnaren och berättelsen. Utställningen är ett samarbete med Fotografiska. Boken släpps idag i Spotifys nya multimediaformat Spotlight. Boken finns även i ljudversion på Audible.

– Vi är mycket stolta över att visa Sofia Eks imponerande utställning The Minefield Girl, som berättar en unik historia på ett unikt sätt här på Fotografiska, säger Jan Broman, vd för Fotografiska International.

Boken The Minefield Girl bygger på Sofia Eks egna erfarenheter som ung företagare i Libyen vid den tid då Gadaffis fortfarande styrde landet med järnhand. Hennes uppdrag var att presentera Libyen för västvärldens stora företag via tidningen Wall Street Journals magasin SmartMoney. Sofia drabbades dock av den ena motgången efter den andra när hon försökte navigera genom Khadaffis Libyen, där inget var vad det verkade vara. Hon upptäckte att hon var under ständig bevakning. En kärleksaffär visade sig bli både spännande och farlig när hon insåg att landets mäktigaste män även kunde kontrollera människors privatliv. Besatt av sin vilja att lyckas och vara en del av något större än henne själv hamnade Sofia långt inne i maktens korridorer, helt omedveten om vilket farligt minfält hon hade gett sig in i.

Jag ser fram emot att dela denna helhetsupplevelse som berättar denna historia om min tid i Gaddafis Libyen genom en sammansmältning av olika konstformer. Att ställa ut på Fotografiska är en otroligt stor ära, och utställningen är ett perfekt komplement till de digitala kanalerna.

...Det är också jätteroligt att Fotografiska ska öppna på Park Avenue i början av nästa år. Det visar på det stora intresset för fotografi som konstform, och på det starka avtryck fotografiet gör som historieberättare, säger Sofia Ek. Med tanke på konsumtionsmöjligheterna på dagens mobiltelefoner ville jag skapa en kombination som visar hur vi kan utvidga våra sinnen och ta till oss berättelser via film, tv, mobiltelefoner, strömningsplattformar, onlinefilmer etc. Genom konst, berättande och ljud tydliggör jag det maktutövande och den fara jag utsattes för under Gaddafis regim och hur det påverkade mig, både personligt och professionellt, förklarar Sofia Ek.

Digitalt magasin om The Minefield Girl

Bland de multimediakonstnärer som har bidragit till bokens rörliga delar kan nämnas Alex Israel, Jon Kessler, Johanna Hauser och många fler. En fullständig presentation av varje konstnär och kapitel i The Minefield Girl hittar du via länken nedan, som leder till ett digitalt magasin publicerat av Black Dove.

Digitalt magasin om The Minefield Girl

Denna allomfattande digitala installation har setts av många framstående personer, bl.a. John Legend, Camilla Belle, Adrien Brody, Nick Jonas, Tory Burch, Diane Von Furstenberg, Dasha Alexandrovna Zhukova, Julie Greenwald, Maxwell, Jack Antanoff, Randi Zuckerberg, Emmy Rossum, Hailee Steinfeld, Chris Rock och Camila Alves m.fl.