Somewhere Ethereal | NFT | © Andreas Wannerstedt, Sliding Zeus XL

29 APRIL—21 AUGUSTI 2022

Somewhere Ethereal

Första fysiska NFT-utställningen på Fotografiska

Digitala konstverk med kryptocertifikat, så kallade NFT:er, är en trend som har exploderat och gett en ny generation konstnärer enorma följarskaror. Nu lyfter Fotografiska som första svenska museum in fenomenet i en fysisk utställningssal. I Somewhere Ethereal visas verk från sex av världens mest erkända NFT-konstnärer.

Trollbindande upplevelser med drömlika animationer

Somewhere Ethereal är en utställning som väcker frågor om vad digital konst är och kan vara i framtiden. Konstverken är trollbindande upplevelser med drömlika animationer och storslagna landskap som utforskar form, färg och ljud.

– I årtionden har digital konst förbisetts av museum och konstinstitutioner, men nu växer NFT-trenden lavinartat och börjar bli en naturlig del av konstvärlden. Den här utställningen kommer nästan att upplevas som utomvärldslig. En bild flyter över från den ena till den andra precis som tankar kan glida från en till en annan, vilket skapar en känsla av naturligt flyt och stillhet, säger curator Mathieu Wothke.

NFT står för non-fungible token (”icke-utbytbar markör”) – en digital resurs som representerar objekt och företeelser i den digitala världen, såsom konst, musik, speltid och videor. NFT köps och säljs online med kryptovaluta och kan bli extremt värdefull på grund av sin exklusivitet. Eftersom den är krypterad i en blockkedja är varje individuell NFT unik och kan inte kopieras, och därmed kan konstnären behålla sin upphovs- och reproduktionsrätt för sina digitala verk. 

Min konst handlar om interaktionen mellan rum och form. Den fungerar som en portal till den perfekta världen, ofta inspirerad av ASMR...

...Jag vill sätta betraktaren i ett meditativt tillstånd och min konst trotsar fysikens lagar, gravitationen och allt som är “verkligt”, vilket ger ändlösa möjligheter

— Andreas Wannerstedt

MEDVERKANDE FOTOGRAFER

Andreas Wannerstedt, Stockholm, svensk 3D-konstnär och en av världens främsta inom NFT-konst.

Andrés Reisinger, Barcelona, en av världens främsta 3D-konstnärer, bland annat omnämnd på Forbes “30 under 30”-lista. 

Krista Kim, Toronto, berömd virtuell designer som bland annat sålde historiens första digitala hem för en halv miljon dollar nyligen.

Erick Calderon (Snowfro), Houston, NFT-legendar som ofta utforskar gränserna mellan fysisk och digital konst. 

Six N.Five, Barcelona, världskänd digital konstnär inriktad på en ren och modern estetik.

Itzel Yard (Ix Shells), Panama, den bäst säljande kvinnliga NFT-konstnären i världen.

 

© Six N. Five. The Red Spot
© Andrés Reisinger, Pollen (spring), Pollination, 2022
Bild ovan
© Andreas Wannerstedt, Sliding Zeus XL