© Paul Hansen Protest på Kungsholms Torg 2018

30 November, 2018 — 17 February, 2019

STHLM Forever

Så är det då äntligen dags: Fotografiskas stora Stockholmsutställning slår upp portarna! En samlingsutställning efterfrågad sedan öppningen av Fotografiska, då Stockholm som motiv starkt lockar både oss boende här och de som kommer på besök. Denna stad som så tydligt och inbjudande med sina malmar, broar, kajer och vattenspeglar visar upp sig för betraktaren med ett folkliv som bara ropar på att fångas.

Ett gediget detektivarbete, eller snarare skattjakt

Curatorn Jeppe Wikström, fotograf och grundare av bokförlaget Max Ström, har utgått från spännande fotografer och letat i deras arkiv efter Stockholmsbilder. Ett gediget detektivarbete, eller snarare skattjakt.

– Jag har gått på upptäcktsfärd i gamla arkiv men också bland fotografers hårddiskar – och det har varit ett äventyr i sig. Några fotografer har verkligen koll på sina bilder och hittar motiven direkt. Andras arkiv påminner mest om en något stökig vind som väl gömmer sina pärlor!

Den äldsta bilden i utställningen är tagen av August Strindberg 1907-1908 och den färskaste i somras av Anna Clarén. Dock är merparten av bilderna tagna de senaste 50 åren av bland andra Denise Grünstein, Helene Schmitz, Paul Hansen, Lennart Nilsson, Aida Chehrehgosha, Aili Markelius (med sina 18 år utställningens yngsta deltagare), Susanne Wahlström, Dawid, Lennart af Petersens med flera. Många äldre bilder har inte sett dagens ljus på 50-75 år men får nu möjlighet att bli till i betraktarens öga.

Precis på samma sätt som Stockholm i alla tider varit en smältdegel för kulturer, människor och nya möten, blir utställningen en arena där vi ibland får möta helt nya sidor av fotograferna. De som i sin lust att fotografera staden tar till oväntade grepp och andra tekniker än de brukar förknippas med. STHLM Forever visar en mix av fotografier klassiska i sin stil samt mer oväntade, ibland nytagna, bilder. Merparten är inte så kända och ikonbilderna få, istället uppnås en angelägen mix av olika fotografers blick på denna stads myller och stillhet.

Stockholm är en motivkrets som är helt outtömlig. Och, som det tycks, oemotståndligt för fotografer. En arena där vi fångar varandra, ser världen eller använder staden som en fond för våra egna berättelser...

...Inte bara alla vi som bor här plåtar stan utan också alla som kommer hit. Det innebär att flera av utställningens bilder är tagna av utländska fotografer, berättar Jeppe Wikström.

aha-upplevelser

För Jeppe Wikström har letandet i arkiven gett många aha-upplevelser, vissa mer udda än andra. Till exempel visade det sig att Hans Hammarskiölds klassiska bild med Spanska Ridskolan, som många tror är tagen i Wien då den varit namngiven som ”Spanska ridskolan”, i själva verket togs när den berömda ridskolan var på besök i Hovstallet.

Plötsligt uppstod en ny Stockholmsklassiker som gästerna på Fotografiska nu får njuta av!

© Harry Dittmer | STHLM Forever | Fotografiska Stockholm
© Harry Dittmer