18 JUNI, 2022—16 OKTOBER, 2022

Terry O´Neill

Stars

Rocklegender, Hollywoodskådisar, kungligheter och idrottshjältar. Nämn en världskändis från andra halvan av 1900-talet – och personen har förmodligen poserat framför Terry O’Neills kamera. Den 18 juni slår Fotografiska upp dörrarna till Stars – den största Terry O’Neill-utställningen någonsin, med ikoniska porträtt på bland andra Brigitte Bardot, Mick Jagger, Audrey Hepburn, Frank Sinatra, David Bowie, The Beatles och Kate Moss.

 

Största Terry O’Neill-utställningen någonsin på Fotografiska

Ingen kom stjärnorna så nära som Terry O’Neill. Den brittiska fotografen är en av världens mest berömda, och från 1960-talet fram till sin död 2019 porträtterade han otaliga filmstjärnor, Hollywoodkändisar, kungligheter och idrottare. Stars på Fotografiska blir den största utställningen med Terry O’Neill någonsin och en retrospektiv över den hyllade fotografens unika arbete med hundratals ikoniska bilder. Flera av dem visas för första gången.

– Vi har fått tillgång till hela Terry O’Neills arkiv och har även fått möjlighet att scanna in opublicerade bilder exklusivt för den här utställningen. Det är en otrolig bildskatt, säger Johan Vikner, curator för Stars och Director of Global Exhibitions på Fotografiska.

 

Vouge, Rolling Stone, Time Magazine & Vanity Fair

Terry O’Neills karriär som fotograf började på den engelska nyhetstidningen Daily Sketch, och efter ett par år började han jobba som frilansande fotograf för magasin som Vogue, Rolling Stone, Time Magazine och Vanity Fair. Under 1960- och 70-talet var han en av världens mest publicerade fotografer. Med sina personliga bildtolkningar av kända människor var Terry O’Neills fotografier ofta något helt annat än de konstlade porträtt som vanligtvis togs, och även de mest svåråtkomliga stjärnorna ville posera framför hans kamera.

Redan 1963 fotograferade Terry O’Neill både The Rolling Stones och The Beatles innan de hade slagit igenom, och under flera år fick han följa med kända musiker som Elton John och David Bowie backstage på olika turnéer.

– Terry O’Neill hade sitt genombrott som fotograf ungefär samtidigt som popkulturen exploderade på 60-talet, och kom många av de här stjärnorna nära innan de hade blivit världskända. Därför blev det inte bara tjusiga porträtt utan närmre, mer personliga bilder, säger Johan Vikner.

Hollywoodhistoriens största bildskatt

Under 1970-talet började Terry O’Neill fotografera allt mer i Hollywood, där han umgicks privat med flera av de största skådespelarna. Han var bland annat nära vän med Frank Sinatra, och gift med skådespelerskan Faye Dunaway mellan 1983-1987. En av Terry O’Neills mest kända bilder är den på Faye Dunaway framför poolen på The Beverly Hills Hotel i gryningen efter Oscarsgalan år 1977, där hon just vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. 

– Den bilden bär just den trygghet och säkerhet som personerna kände tillsammans med honom. Det är en otrolig känsla i hans bilder som känns ärlig och närvarande. Han och Faye Dunaway blev ju till och med ett par på kuppen, säger Johan Vikner. 

I utställningen Stars syns bland annat världskända porträtt på Brigitte Bardot och Mick Jagger i färg för första gången, och aldrig tidigare visade fotografier på stjärnor som Elvis Presley och Bianca Jagger. Två svenska stjärnor dyker också upp i utställningen: Britt Ekland och Izabella Scorupco. Välkommen till Fotografiska från och med den 18 juni för att kliva in i Hollywoodhistoriens största bildskatt.

Mick Jagger, 1964 © Terry O´Neill

I Media

Aftonbladet

Hollywoodhistoria visas på Fotografiska
Läs mer

Mitt i

Stjärnparad på Fotografiska
Läs mer

Café

Instagrams favoritfotograf gör stor utställning på Fotografiska
Läs mer