Idag, 100 år efter Strindbergs bortgång, finns det många åsikter om denna världsberömda person. Vi diskuterar honom flitigt och Strindberg lämnar ingen oberörd. Men vem var denna man och vilken bild iscensatte han av sig själv? Hur minns vi Sveriges mest berömda författare och dramatiker och vilken bild är sann?

Med idén om att vi alla har en bild av denna internationellt erkända dramatiker uppkom frågan; vad är det första vi tänker på när vi säger August Strindberg, vad har vi för bild av honom? Det finns förstås flera bilder av Strindberg, men denna utställning avser att lyfta de mest klassiska bilderna. Utställningen är indelad i fem sektioner, den fåfänge, familjefotografen, vetenskapsmannen och mystikern, teatermannen och älskaren och hataren.

I samband med 100 årsdagen av Strindbergs bortgång presenterar Fotografiska en unik fotoutställning – Bilden av Strindberg. En utställning som innehåller över 50 stycken moderna kopior av unikt bildmaterial. Utställningen är delvis baserad på boken Strindbergs Världar av Strindbergsforskaren Björn Meidal och fotografen Bengt Wanselius. Boken ges ut av förlaget Max Ström i samband med utställningen.

Curator: Maria Patomella

Utställningstexter: Björn Meidal, Strindbergsforskare och professor i litterurvetenskap vid Uppsala Universitet. Utställningen är producerad av Fotografiska i samarbete med Strindbergsmuseet.