The New Black Vanguard | Fotoutställning Fotografiska

20 MAJ—2 OKTOBER 2022

The New Black Vanguard

Fotografi mellan Konst och Mode

Möt The New Black Vanguard – en global rörelse av bildskapare som välter omkull etablerade representationsmodeller och gör utrymme för nya ideal. I utställningen The New Black Vanguard: Fotografi mellan konst och mode – curerad av Antwaun Sargent – medverkar konstnärer som Campbell Addy, Dana Scruggs, Tyler Mitchell och Awol Erizku.

– Att visa upp svart skönhet är en rättvisehandling, säger Tyler Mitchell.

Förändrar en hel bransch

The New Black Vanguard samlar fotografer från olika länder som arbetar på varsitt håll, men med samma mål: att omkullkasta gamla representationsmodeller och lyfta det svarta motivet i fotografi- och modevärlden. I utställningen The New Black Vanguard – Fotografi mellan konst och mode berättas historier av denna globala rörelse av bildskapare som via sina kameror förändrar en hel bransch. Tyler Mitchell, en av de fotografer som medverkar, var så sent som 2018 den första svarta fotografen att porträttera ett omslag för amerikanska Vogue med sin bild på den gravida superstjärnan Beyoncé. Idag syns verk av The New Black Vanguard ofta på omslagen av etablerade modemagasin världen över. 

Förutom Tyler Mitchell är Campbell Addy, Dana Scruggs, Awol Erizku och Micaiah Carter några av fotograferna i utställningen. 

– I varje projekt och i allt jag försöker göra finns en tanke om att utbilda betraktaren. Inte nödvändigtvis utbilda den svarta betraktaren eller den vita betraktaren, men människor i allmänhet, säger Campbell Addy.

– Mode har alltid varit en måttstock på människors privilegium, makt, klass och frihet. Att leka med mode är att leka med sin representation i världen. 

The New Black Vanguard: Fotografi mellan Konst och Mode presenterar konstnärer vars bilder suddar ut gränserna mellan konst- och modefotografi. Deras verk har fått stor spridning via traditionella livsstilsmagasin, reklamkampanjer, museum och i deras egna sociala kanaler. Resultaten ger nya perspektiv på fotografi och konst, hudfärg och skönhet, genus och makt. 

När jag läste modemagasin under min uppväxt kände jag inte att jag kunde relatera till modellerna i dem. Det kändes som att jag inte hade någon koppling till bildspråket...

...Jag kan se mig själv i mitt arbete, jag vill ge den plattformen till unga icke-vita kvinnor och visa att skönhet inte är bara en universell standard, säger den brittisk-nigerianska fotografen Nadine Ijewere som medverkar i utställningen. År 2018 fotade hon ett omslag för brittiska Vogue och blev därmed den första svarta kvinnan att göra detta i Vogues historia.  

Fotografi mellan Konst och Mode

Fler konstnärer som deltar i The New Black Vanguard: Fotografi mellan Konst och Mode är bland andra Arielle Bobb-Willis, Quil Lemons, Namsa Leuba, Renell Medrano, Jamal Nxedlana, Daniel Obasi, Ruth Ossai, Adrienne Raquel och Stephen Tayo. Utställningen är curerad av Antwaun Sargent, New York-baserad curator och författare som bland annat jobbat för The New York Times, The New Yorker och Vice. 

The New Black Vanguard organiseras av Aperture, New York, och har delvis möjliggjorts av Tasweer Photo Festival, Qatar och Airbnb Magazine. Organiseras för Fotografiska av Johan Vikner, Director of Global Exhibitions på Fotografiska. 

© Renell Medrano, from 1984, Harlem, New York, 2018, The New Black Vanguard (Aperture, 2019) | Fotoutställning Fotografiska
© Renell Medrano, from 1984, Harlem, New York, 2018, The New Black Vanguard (Aperture, 2019)
© Micaiah Carter - Three Men, 2018, from The New Black Vanguard (Aperture, 2019) | Fotoutställning Fotografiska
© Micaiah Carter - Three Men, 2018, from The New Black Vanguard (Aperture, 2019)
Bild ovan: ©Tyler Mitchell - Untitled (Hijab Couture), New York, 2019, from The New Black Vanguard (Aperture, 2019)