12 februari — 15 maj, 2016

The Walther Collection

Time and Again: Photography from The Walther Collection

Samlande av fotokonst är ett växande fenomen som lockar alltfler. Vare sig fokus ligger på samlandet som ett sätt att uttrycka sig eller som en investering. Nu ställer Fotografiska ut en av världens störst växande samlingar; The Walther Collection med över 800 fotografier från dess historiska rötter till vår pulserande samtid i Europa, Kina och Afrika.

Fotografin ger oss förmåga att fånga tiden

En samling som med sin bredd visar fotografins kraft från dess stapplande första steg till vår explosiva samtid, nu även i videoformat. Allt fångat av de olika erornas bästa, och ofta berömda, fotografer som till exempel Richard Avedon, men här finns även helt okända mästerliga exemplar av fotokonst när den är som bäst.

Jag vill undersöka vad som särskiljer och förenar oss människor, oavsett ursprung och kulturell identitet med fokus på serier. Det är så oerhört spännande att med fotografins hjälp försöka få fatt på de strömmingar som definierar olika kulturer och tidseror, att titta närmare på vad som är unikt och vad som är universellt, berättar Artur Walther.

Fotografin ger oss förmåga att fånga tiden. Vare sig det är från fotograferandets rötter, när Eadweard Muybridge tog sina berömda första fotografier av löpande människor och hästar eller när den omdebatterade konstnären Ai Weiwei i tre bilder släpper en ovärderlig vas från en sedan länge utslocknad kinesisk dynasti. Tiden står ju aldrig still, men fotografi har makten att fånga den i ett beständigt avtryck så vi kan få syn på oss själva, och varandra.