4 december, 2021—24 april, 2022

Tobias Gremmler

The Changing Room

Människan är det enda djur som inte kan växa en andra hud som del av ett naturligt kretslopp. Vi skaffar oss istället nödvändigt skydd, värme och uttryck genom att tillverka kläder som ersättning för päls, fjädrar, skal eller pansar.

 

I den här scenografiska mediautställningen tar konstnären Tobias Gremmler med oss på en häpnadsväckande resa till en värld där kläder faktiskt kan växa ur människors hud. I ett ständigt föränderligt rum öppnar han upp för innovationens oändliga möjligheter.

I utställningen undersöks den nära relationen mellan kläder och kropp – på både ett fysiskt och psykologiskt sätt. Medan insidan av ett klädesplagg rör vid huden på ett mycket intimt sätt, representerar, definierar och förstärker utsidan bärarens personlighet.

Fördelen med våra kläder är att vi kan anpassa oss till olika situationer. Inte bara i relation till det sociala och praktiska utan vi kan också regelbundet byta ut vår ”andra hud” och använda den som ett viktigt redskap för välmående och interaktion. Nackdelen med kläder är hur tillverkningsprocessen och hanteringen av avlagda plagg påverkar miljön. I motsats till t ex päls växer inte kläder ur bärarens hud, och de utesluts ofta från den naturliga återvinningen av organiska material.

Tänk dig en mänsklig päls som växer fram genom att vi smörjer kroppsdelar med en kräm eller genom att svälja ett piller. Eller ett tyg skapat med hjälp av värdkroppens biomassa och energi, fäst direkt vid kroppen och redo att dras av eller bytas ut när så önskas. Eller en genetisk kod som anpassats och gjort det möjligt för människokroppen att bli en integrerad del av det biologiska ekosystemet. I den här världen blir var och en av dessa andra hudar något vi har tagit hand om, och dess förflutna och framtid fylls av betydelse.

Som en röd tråd genom utställningen löper det visuella narrativet om en biologisk syntes mellan människa och mode, och från det här perspektivet ifrågasätts etablerade rutiner och kulturer i modevärlden. Innovation var det som förde oss hit, och idag spanar innovatörer redan bortom det vi känner till och frågar sig: har vi verkligen utforskat alla lösningar den mänskliga hjärnan kan komma på?

Att komma in i The Changing Room är att vandra rakt in i det innovativas arkitektur...

...här flyter människokroppar viktlöst genom rummet i process att skapa sin egen andra hud. Vi använder här den holografiska effekter som tillsammans med helväggsprojektioner skapar ett rum där allt blir möjligt. Gremmlers specialkomponerade ljudlandskap förstärker känslan av en plats utanför tid och rum där våra gäster tidigare inte varit.

— Lisa Hydén, utställningschef Fotografiska Stockholm

© Tobias Gremmler
© Tobias Gremmler
Läs mer om H&M Foundation

The Future is Here

 

I samband med premiären av utställningen öppnade vi i samarbete med H&M Foundation upp inspirationsrummet The Future is Here – en installation där du kunde titta närmare på några av de innovationer som kommer förändra industrins avtryck på planeten.

 

Nu kan du i uppleva inspirationsrummet i 3D. Hur du vill, när du vill och hur ofta du vill!

I Media

DI

Konstnären vill se modevärlden reflektera över klimatpåverkan.
Läs mer

Scandinavian Mind

Tobias Gremmler’s new exhibition shows fashion growing from human’s own resource — the skin
Läs mer