31 July, 2020 — 10 Januari, 2021

Tom of Finland

The Darkroom

Svällande muskler och kön, extremt maskulina erotiskt självsäkra män som gillar att ha sex med varandra. Tom of Finlands teckningar lämnar ingen oberörd.

De fotografier som han tog av vänner och partners för att användas som inspiration och referensbilder till de världsberömda homoerotiska teckningarna ställs nu ut på Fotografiska Stockholm. Curerad av Berndt Arell i samarbete med Fotografiskas exhibition producer Jessica Jarl är The Darkroom en spännande studie i illustratören och konstnären Touko Laaksonen, aka Tom of Finlands liv och arbetsprocess – som från början pågick just i mörka rum. I år är det 100 år sedan han föddes och återigen finns det krafter som vill förpassa homosexuell lust in i mörka garderober.

ta del av en ny okänd sida

Det var ju till mörklagda platser homosexuella, födda långt in på första delen av 1900-talet, var hänvisade då deras läggning var kriminaliserad och sjukdomsförklarad. Så Touko Laaksonen, som han hette enligt sin födsloattest (1920-1999), jobbade länge under både radar och olika pseudonym.
En illustratör och tecknare som skulle komma att bli världskänd under namnet Tom of Finland, men i hemlandet fortsatte att kallas Touko.

I sin enkla mörklagda studio hemma samt i det egna mörkrummet började han tidigt ta och framkalla de fotoporträtt han själv kallade referensfoton – att lämna in dem för framkallning var förenat med risk för fängelsedom. Det är här berättelsen om Tom of Finland startar och nu i The Darkroom på Fotografiska Stockholm 31 juli-8 november får vi ta del av en ny okänd sida av hans skapande, 100 år efter hans födelse.

Denna hittills inte visade bildskatt ger en ännu djupare insikt i hur hans skickligt tecknade sexiga supermachomän kom till...

...där varje teckning kunde ha flera olika förlagor från olika fotografier. Teckningarna visar männen alltid med självförtroende, alltid redo, eftersom för Tom of Finland handlade inte hans konst om problematisering utan om lust och rätten att få uttrycka den, berättar Berndt Arell som curerar utställningen tillsammans med Fotografiskas exhibition producer Jessica Jarl.
Hon beskriver arbetet med utställningen som en inspirerande resa som gett längtan ett ansikte. Längtan att få visa upp sina begär, att få bli bekräftad och att inte behöva dölja vem man är. I utställningen ingår unika originalfotografier, fotografiska collage, skisser och teckningar. Alla skapade av Tom där vi får följa med i hela hans arbetsprocess, från fotografiet till skisserna och slutligen den färdiga teckningen.

För Fotografiska är detta ett strålande exempel på hur fotografin förutom att stå på helt egna ben, ofta är en del av många olika sorters skapande.

Berättelsen om The Darkroom, den första konstutställningen där även Tom of Finlands fotografier ingår, är i mångt och mycket en tidsresa. Från dolda mörka rum eller parker till öppna upplysta salonger. Dock driver nu starka krafter på vissa platser att denna konst och livsstilarna den speglar – ska tillbaka in i mörkret. Ännu ett skäl till att uppmärksamma vikten av den fria konsten, och det känns väldigt fint att här få göra Toms röst hörd, säger Jessica Jarl.

spreds som en löpeld

En konstnär som med sin frustande lust och skicklighet i att positivt porträttera och teckna när överdrivet maskulina, snygga självsäkra machomän med extremt svällande muskler och jättekön har sex med varandra – iklädda alla attribut som tänkas kan inom bögporrens uniform/läder/gummi-fetischism – kraftigt utmanade sin samtid. Samtidigt som han ansågs supertrendig bland en liten krets läderbögar där han spred glädje och kåthet. Detta alltså i en tid när homosexualitet var kriminell, diagnostiserad som en sjukdom och ofta tvungen att dolt pågå anonymt i offentliga miljöer som parker och badhus. Tom of Finland har själv i senare intervjuer gjorda på ålderns höst berättat om denna så kallade cruising, och hur den unge Touko/Tom vid hemliga möten i parker med både tyska och sovjetiska soldater under andra världskriget grundlade sin uniformsfetisch.

På fotografierna som ställs ut i The Darkroom syns ofta glatt poserande snyggingar i bekantskapskretsen, vilka fungerade som inspirerade förlagor till Tom of Finlands teckningar. Teckningar som senare i karriären visades på något undanskymda gallerier i London, Paris och Amsterdam och spred sig som en löpeld då många kända homosexuella män ville ha sitt porträtt skapat av denna lågmälde finländare. Ibland iklädda kostym, ibland inget alls. Till exempel tog Tom och Robert Mapplethorpe bilder av varandra som Tom sedan använde till att teckna ett porträtt av Mapplethorpe.

— Utan fotografierna tror jag inte det funnits någon Tom of Finland. Han var noga med att med hjälp av vännen Wiki få över bilderna från Finland till Toms House i Los Angeles. Det museum/galleri som förutom hans egna verk ställer ut annan homoerotisk konst. Han verkar också ha varit noga med att rensa ut de nakenbilder vi vet togs i hans studio, så på de enda bilder som finns kvar är de porträtterade påklädda, berättar Berndt Arell som redan på tidigt 2000-tal skapade den första utställningen där fokus var på Tom of Finland som bildkonstnär snarare än pornografisk tecknare.

The Darkroom speglar en konstnär som utan att själv vara vidare politisk, gjorde starkt avtryck i sin samtid med sin drivkraft att lustfyllt porträttera en homoerotisk machodröm. Som tills sist nådde världsberömmelse och kunde lämna de mörka rummen för att bo halvårsvis i ett Los Angeles där läderbögs-livsstilen skedde helt öppet. Ett resultat av att det parallellt med hans konstnärskap pågått en kamp och samhällsutveckling mot minskat förtryck av HBTQ-personer. Att han själv på något sätt bidragit till denna utveckling var han både stolt över och väldigt ödmjuk kring.

— Fotografierna tog han i LA, med dess stora utbud av snygga välbyggda killar och det vackra vinterljuset, medan teckningarna ofta blev till i Finland där han fortsatte att bo under sommarhalvåret. I bilderna finns en närhet till dem han porträtterar, en innerlighet i blicken från både dem och honom. Två människor som möts, en naturlig kontakt dem emellan i förtroende och värme, som inte syns i teckningarna som ju är mer anonyma fetischistiska bilder. När han under sista året av sin levnad 1990 fick ta emot priset som Årets Tecknare i Finland var det en stor stund och bevis på kraften i hans konst, avslutar Berndt Arell.

Faktaruta om Tom of Finland:

Tom of Finland – Touko Laaksonen (född 1920, Sankt Karins, Finland död 1991, Helsingfors, Finland). Världsberömd tecknare av homoerotisk konst där extremt maskulina män med lika stora muskler som stånd och gott självförtroende har sex med varandra. Uppvuxen i ett Finland där homosexualitet var straffbart och långt in på 1970-talet ansågs som en sjukdom. Här fotograferade han i hemlighet sina modeller som förlagor till teckningarna, vilka blev kult i den homosexuella under ground-kulturen. Men ökad öppenhet inom västvärlden kunde han senare flytta halvårsvis till Los Angeles där gaykulturen blomstrade och hans konst spreds världen över.

Ägnade sig åt reklamstudier i Helsingfors under sent 1930-tal och tidigt 1940-tal samt Sibelius Akademin, piano och komposition senare delen av 1940-talet. Arbetade också som pianist vid restauranger och vid teatrar i Helsingfors till 1958. Art Director på MacCann Helsinki 1958-1973 och konstnär på heltid från 1973.

Utställningar fram till 1991: Separatutställningar från och med 1973 i Hamburg, San Fransisco, Los Angeles, Amsterdam, Paris, New York, Berlin, Helsingfors

Grupputställningar från och med 1978 i New York, Hollywood, Los Angeles, San Fransisco, Köln, UCLA Berkeley, Rutger State University, New Jersey, Helsingfors

Utställningar (from 1991-) Galerie Pelin, Helsingfors, Institute Culturel Finlandais, Paris 1999, Helsingfors konstmuseum 2006, Åbo, Europas kulturhuvudstad 2011, Kulturhuset, Stockholm 2012, MOCA, 2013, New York, Artists Space 2015, Helsingfors konsthall 2015, Fotografiska Tallinn, New York och Stockholm 2020

Offentliga samlingar: Chicago Art Institute, Sankt Karins stad, Los Angeles County Museum of Art, Museum of Modern Art, New York, Kiasma, museum för nutidskonst, Helsingfors, San Fransisco Museum of Modern Art, Leather Archives and Museum Group, Chicago, Wäinö Aaltonens konstmuseum, Åbo·

Utställningen är producerad av Fotografiska i samarbete med Tom of Finland Foundation.

Tom of Finland, Untitled (Val Martin), 1984, Tom of Finland Foundation Permanent Collection, © 1984-2020 Tom of Finland Foundation